Antena Meniu Search
x
LIVE

Galerie foto 21 de județe intră de la ora 17.00 sub avertizare cod galben de vreme severă. Ploi torențiale, grindină și vijelii până miercuri dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți dimineață, o nouă avertizare cod galben de vreme severă. De astăzi, de la ora 17.00, până mâine dimineață, este valabilă o alertă de ploi torențiale, grindină și vijelii în 21 județe din vest, centru și nordul țării. De asemenea, au intrat în vigoare avertizările cod galben, roșu și portocaliu de caniculă, valabile azi și mâine în București și mai multe județe din sud-estul țării. 

De Redactia Observator la 25.07.2023, 10:26

Codul galben de furtuni va fi în vigoare în intervalul 25 iulie, ora 17:00 – 26 iulie, ora 10:00.

Local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp). Potrivit ANM, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului. Miercuri intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.

Județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Botoșani, Bacău și Vrancea.

Pe acelaşi subiect

Cod roşu de caniculă în Bucureşti și mai multe județe, marți și miercuri

Cod galben caniculă:

Marți, valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade

Cod portocaliu, val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat:

Tot marți, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor

situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod roșu, temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat:

Marți, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în București se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Cod galben caniculă:

Miercuri, valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. În nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod portocaliu, val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat

De asemenea, miercuri, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod roșu, temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat

În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Prognoză specială pentru Capitală

În intervalul 25 iulie, ora 10:00 - 26 iulie, ora 21:00, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, disconfortul termic deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Vor fi maxime în jurul a 40 de grade și minime de 20...24 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, însă mai ales în seara zilei de miercuri (26 iulie), instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice și ploi de scurtă durată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » 21 de județe intră de la ora 17.00 sub avertizare cod galben de vreme severă. Ploi torențiale, grindină și vijelii până miercuri dimineață