Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alertă de inundații în nordul Moldovei. Hidrologii anunță pericol pe râuri din județele Neamț și Suceava

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod galben de inundații valabil până la ora 12.00. Potrivit specialiștilor, sunt afectate râuri din județele Neamț și Suceava.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 07:29

Alertă de inundații în nordul Moldovei. Hidrologii anunță pericol pe râuri din județele Neamț și Suceava - Hepta / imagine ilustrativă

Hidrologii spun că, în urma "precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție".

Pericol este pe "râurile din bazinele hidrografice: Suceava – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Țibeni, Șomuzul Mic, Șomuzul Mare, Moldova - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Moldovița - amonte S.H. Tupilați, Bistrița - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Bicaz – amonte S.H. Frunzeni, județele: Suceava și Neamț". Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probailitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Bistrita "afluenții aferenți sectorului aval confluența cu râul Bicaz - amonte SH Frunzeni".

ANM a emis informare de ploi în toată țara

Articolul continuă după reclamă

Meteorologii au emis și informare de vreme rea pentru cea mai mare parte a țării.

Pe acelaşi subiect

Astfel, până joi, la ora 12.00, temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului.

Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Vremea 12 septembrie. În sud, se mai încălzeşte

În Moldova şi estul Transilvaniei valorile termice vor fi comparabile cu cele din ziua precedentã şi apropiate de normalul climatologic, iar în celelalte regiuni vremea va deveni caldã pentru aceastã datã. Temperaturile maxime vor fi de la 20...21 de grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, pânã spre 30...31 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime se vor situa între 10 şi 21 de grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, unde se vor întregistra valori de 6...7 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorãri şi ploi, posibil însoţite de descãrcãri electrice, în cea mai mare parte a Moldovei, local în Maramureş şi Transilvania, precum şi la munte şi izolat în Muntenia şi Dobrogea. Cu totul izolat cantitãţile de apã vor depãşi 10...15 l/mp. Noaptea cerul va fi variabil, cu unele înnorãri spre dimineaţã în vest şi sud-vest, unde vor fi condiţii pentru ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri spre sfârşitul intervalului în sudul Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri se va semnala ceaţã. Presiunea atmosferică va scãdea în regiunile vestice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Vremea » Alertă de inundații în nordul Moldovei. Hidrologii anunță pericol pe râuri din județele Neamț și Suceava