Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alertă de ninsori şi viscol în 13 județe. ANM anunţă strat consistent de zăpadă la munte

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, valabilă la munte de duminică, 27 decembrie, ora 7:00, până luni, 28 decembrie, la ora 10:00.

de Veronica Micu

la 26.12.2020 , 11:55

  • În seara de sâmbătă și noaptea de sâmbătă spre duminică, în sudul Banatului, al Transilvaniei și al Moldovei și pe alocuri în Oltenia și Muntenia, vor fi mai ales ninsori și lapoviță.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va sufla tare, cu rafale în general de 80…90 km/h, iar pe creste peste 100…120 km/h, viscolind puternic ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în Munții Banatului și înzona joasă a județului Caraș-Severin, unde vor fi viteze la rafală ce vor depăși 70…90 km/h, iar precipitațiile vor fi mixte.

Harta județelor afectate de codul galben de vreme severă

meteoromania.ro

Articolul continuă după reclamă

În zilele de luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie) vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali, unde va spulbera zăpada.

Ninsori, ploi și vânt puternic până luni dimineaţă

Reamintim că, ieri, Adiministraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ninsori, ploi și vânt puteric, valabilă în intervalul 26 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 10:00.

În intervalul menționat la munte vor predomina ninsorile, în special la altitudini de peste 1500 m și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură. Pe parcursul zilei de duminică (27 decembrie) și în noaptea de duminică spre luni (27/28 decembrie) vântul va avea intensificări, în special pe creste, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h și va fi viscol.

În jumătatea de sud a țării temporar vor fi precipitații în general moderate cantitativ, local se vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, exceptând seara de sâmbătă (26 decembrie) și noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie), când în sudul Banatului, al Transilvaniei și al Moldovei și pe alocuri în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, vor fi mai ales ninsori și lapoviță.

Începând din cursul zilei de duminică (27 decembrie), vântul se va intensifica treptat și în restul teritoriului, iar local mai ales în Oltenia, Muntenia și Transilvania va atinge la rafală viteze în general de 50…55 km/h.

Ploi, lapoviță şi vânt în Bucureşti

ANM a emis o prognoză meteo speciala pentru municipiul București, cu ploi, lapoviță, vânt valabilă până luni 28 decembrie ora 10.00.

În intervalul 26.12 ora 10:00 - 28.12 ora 10:00 vremea va fi închisă. Temporar va ploua în general moderat cantitativ - se vor acumula în jur de 15...20 l/mp, iar pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie) și în primele ore ale zilei de duminică (27 decembrie) vor fi posibile și precipitații sub formă de lapoviță.

Vantul va sufla moderat, cu intensificări începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie), când la rafală se vor atinge viteze de 40...50 km/h.

Astăzi (26 decembrie), temperatura maximă va fi în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimă va fi de 1 grad. Duminică (27 decembrie), temperatura aerului va avea valori de 1...3 grade, însă în seara de duminică și în noaptea de duminică spre luni (27/28 decembrie), pe fondul pătrunderii unei mase de aer foarte cald, temperatura aerului va crește continuu până spre 7...9 grade.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Vremea » Alertă de ninsori şi viscol în 13 județe. ANM anunţă strat consistent de zăpadă la munte