Antena Meniu Search
x

ANM a prelungit alerta de caniculă până vineri, în aproape toată țara. Furtuni și ploi torențiale în zece județe

Administrația Națională a prelungit alerta de caniculă până vineri, în aproape toată țara. Miercuri, va fi cod portocaliu în București și 14 județe. Zece județe vor fi, timp de câteva ore, sub cod galben de furtuni și ploi torențiale.

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 10:46

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți mai multe avertizări valabile în zilele următoare

Cod galben de furtuni și ploi torențiale

Începând de marți ora 18:00 până miercuri ora 3:00, în vestul și nord-vestul țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...70 km/h), descărcări electrice și izolat averse torenţiale.

Județele vizate de codul galben sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș Severin, Timiș, Arad și Bihor.

Pe acelaşi subiect

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Coduri galben și portocaliu de caniculă 

Apoi, miercuri, joi și vineri valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius.

Valul de căldură va continua și în următoarea perioadă, cu precădere în sudul și sud-estul țării.

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu

meteoromania.ro

Caniculă în București și 14 județe până vineri

Pentru ziua de miercuri va fi în vigoare un cod portocaliu care anunță că în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie), local în zonele de munte și în centru, iar după-amiaza și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Zonele vizate sunt Bucureștiul și județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași și Brăila.

Valul de căldură se intensifică în Capitală

Valul de căldură se intensifică în București și maximele urcă la 40 de grade. Meteorologii anunță în prognoza specială disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. De marți dimineață până joi dimineață, valul de căldură se va intensifica și vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Marți (26 iulie), temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar miercuri (27 iulie) se vor atinge 39...40 de grade; minimele termice vor fi de 18...21 de grade. În seara zilei de miercuri (27 iulie) și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse și descărcări electrice).

În intervalul joi ora 9.00 - vineri ora 21.00, valul de căldură va persista. Valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele precedente astfel că vor fi maxime de 34...36 de grade și minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) când vor fi intensificări ale vântului și condiții pentru descărcări electrice şi averse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Vremea » ANM a prelungit alerta de caniculă până vineri, în aproape toată țara. Furtuni și ploi torențiale în zece județe