Antena Meniu Search
x

Video "Bestia Estului" aduce o vreme ca-n Siberia în România. Temperaturile minime ating -35 de grade Celsius

Vine, vine... iarna grea! Din această noapte, Siberia se mută-n România, cu temperaturi apocaliptice - chiar şi de -35 de grade Celsius. Vântul tăios va sufla cu o putere uriaşă - peste 120 de kilometri pe oră. Iar şoselele se vor transforma în patinoare, din cauza poleiului. Din nefericire, vremea extremă a curmat deja o viaţă. 

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 11.02.2021, 19:29

Vezi și
  • Dacă vă gândeaţi să băgaţi hainele de iarnă în dulap, încă nu e momentul
  • Temperaturile scad brusc și accentuat și vom avea intensificări ale vântului

Din această noapte vine un ger de crapă pietrele. Temperaturile resimţite coboară până la minus 35 de grade.  Diferenţele de temperatură de la o zi la alta vor fi enorme, la fel şi între zonele ţării. Vor fi decalaje chiar şi de  30 de grade între nord-vestul şi sud estul ţării.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: În primă fază, va fi impactul de la temperaturile extrem de ridicate, de la recordurile zilnice de pe 9-10 februarie, la temperaturi mult sub mediile anuale ale perioadei. 

În timpul nopţii, temperaturile din termometre vor ajunge frecvent până la minus 25 de grade Celsius. Iar rafalele de vânt cu viteze de 120 de kilometri pe oră vor accentua senzaţia de frig. Maramureş va fi primul judeţ lovit de gerul siberian.

În Maramureş, ploaia s-a transformat în ninsoare, iar în această noapte sunt preconizate -12 grade. Mai apoi, toată ţara va îngheţa.  

Bestia Estului a făcut o victimă, în Bihor

Chiciura şi poleiul au acoperit şoselele şi au făcut deja primele victime. În Bihor, un bărbat a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi, într-un accident cumplit. Din cauza drumului de "sticlă", un TIR şi o maşină s-au ciocnit. 

La munte, iarna grea deja s-a instalat.

Avertizarea meteo cod portocaliu este valabilă pentru Munţii Banatului, Carpaţii de Curbură şi Carpaţii Orientali. Potrivit meteorologilor, vântul va ajunge la peste 1.500 de metri altitudine, chiar şi la viteze de 130 de kilometri pe oră. Va ninge viscolit, iar zăpada va fi spulberată. Vizibilitatea va scădea chiar şi sub 50 de metri. 

Vreme rea și în București, temperaturile scad dramatic

În această după-amiază, în Bucureşti, sunt 15 grade Celsius. Aşa că vremea îmi permite să ies la plimbare îmbrăcat ca de primăvară. Doar că, de mâine, temperaturile vor fi mai mici chiar şi cu 20 de grade. Aşa că...(mă îmbrac cu geaca) am nevoie de o haină mult mai groasă.

Supranumit "Bestia din Est", valul de aer polar a acaparat multe alte ţări de pe glob. Britanicii au trăit cea mai geroasă noapte de februarie din ultimii 74 de ani. Au fost -23 de grade Celsius. În Olanda, pentru prima dată în nouă ani, autorităţile au emis cod roşu de ger. Iar în Franţa este atât de frig încât muncitorii care lucrează în Turnul Eiffel topesc gheaţa cu arzătoarele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Vremea » "Bestia Estului" aduce o vreme ca-n Siberia în România. Temperaturile minime ating -35 de grade Celsius