Antena Meniu Search
x

Video Capriciile vremii: Localitate din Caraș-Severin, ruptă în două de puhoaiele de apă formate după ploi

Vremea extremă a adus încă un episod îngrijorător în România. A nins la munte, iar utilajele pentru deszăpezire au ieşit la lucru ca în miezul iernii. În Banat, mii de oameni au trăit blestemul apelor. În Timiş a fost cod roşu de inundaţii, pe un râu adânc de patru metri şi jumătate. Iar în Caraş, localnicii şi-au urcat animelele în pod, de frică să nu le ia viitura.  

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.04.2023, 20:12

Vezi și

În Gătaia, la o oră de Timişoara, localnicii au stat cu ochii pe râul Bârzava, umflat periculos după ce în ultimele 24 de ore a plouat cât pentru toată luna. Oamenii au fost avertizaţi prin Ro Alert să se retragă în zonele înalte şi să fie pregătiţi să fugă din case în orice moment.

A rupt satul în două

Iulia Pop, reporter Observator: Presiunea apei este atât de puternică încât au apărut infiltraţii sub acest dig de beton. Ca să astupe breşele, pompierii au pus saci de nisip tocmai pentru ca grădina să nu fie complet acoperită de ape.

Pompierii trimişi în zona avertizată cu un cod roşu de inundaţii rămân în zonă până la noi ordine, ca să poată interveni, dacă este cazul. Localnicii se bazează pe ei.

Pe acelaşi subiect

Bărbat: Câţiva metri, stăm şi ne uităm. Vedem, creşte, nu creşte, dormim, nu dormim noaptea. Stăm în stresul acesta de ani de zile.

Probleme serioase au fost şi în Caraş-Severin. Cel puţin 40 de gospodării şi peste 100 de loturi de teren agricol au fost inundate de ploile torenţiale. De teamă că îşi vor pierde animalele, oamenii le-au urcat în pod.

Localnici: Mi-am dat seama că vine apa şi atunci m-am dus şi am urcat găinile. Jumătate de oră cât m-am chinut să le urc, apa a fost până la genunchi

Puhoaiele au fost atât de mari, încât au „rupt“ localitatea în două.

Localnică: A rupt satul în două. Noi stăm în partea cealaltă şi o avem pe mama şi trebuie să ne ducem să ajungem cumva că e bătrănă şi îi este frică.

În nordul ţării, oamenii s-au trezit dimineaţă în peisaj de iarnă. La Cavnic a nins suficient încât verdele ierbii să fie înlocuit de albul zăpezii. Uimiţi de vremea extremă din aprilie, mai mulţi turişti s-au oprit într-o poiană ca să fotografieze brânduşele acoperită de omăt.

Locanici: La noi nu este deloc zăpadă, de aceea am venit aici. Aici și înverzește și totul e plin de zăpadă. Și în mijlocul zăpezii înfloresc florile.

- Este extraordinar, dar nu mă mir. La noi totul este mai târziu, şi primăvara, şi vara, şi toamna, acum şi iarna.

Nici drumarii nu au avut linişte. În Pasul Prislop au împrăştiat şase tone de material antiderapant pentru a menţine şoseaua curată.

Maşinile de la deszăpezire au avut de lucru şi în Harghita, după o ninsoare neaşteptată. Pe Drumul Naţional 15, în zona Borsec, zăpada de pe marginea drumului ajungea pentru bătaie cu bulgări.

Meteorologii au veşti bune, însă, pentru cine pleacă în vacanţă de 1 Mai. Ploile vor apărea sporadic doar pe la deal si pe la munte, iar soarele va fi darnic şi va duce temperaturile la peste 20 de grade Celsius în vest, sud şi pe litoral. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Capriciile vremii: Localitate din Caraș-Severin, ruptă în două de puhoaiele de apă formate după ploi