Video Cât mai durează valul de caniculă din România. Meteorologii au vești proaste: urmează furtuni
Zile de foc în România. Aproape toată ţara a fost astăzi sub cod galben de caniculă. Din 41 de judeţe, doar opt au scăpat de avertizarea meteorologilor. Temperaturi extreme vor fi şi mâine, în prima zi a lunii lui cuptor. Scăpăm de caniculă la jumătatea săptămânii, când ne aşteptăm la furtuni.
Aerul sufocant a acoperit mai bine de trei sferturi de ţară. La Iaşi, oamenii au ieşit la plimbare cu umbrele ca să se proteje de razele fierbinţi.
La ora prânzului, marile oraşe din ţară s-au topit la temperaturi caniculare. La Iaşi, la ora 14, au fost 33 de grade la umbră, temperatura resimţită însă de corpul uman fiind de 38 de grade. Cald a fost şi în Alba Iulia, Caracal şi Ploieşti - acolo temperatura resimţită a ajuns la 39 de grade.
Pentru a mai domoli intensitatea arşiţiei, autorităţile ieşene au scos pe străzi autospeciale care stropesc cu apă copacii.
Sfaturi pentru a trece mai ușor de zilele caniculare
- Vremea de mâine 1 iulie 2024. Temperaturile urcă și mai tare. Unde va fi deosebit de cald
- HARTĂ. Aproape toată ţara, sub cod galben de caniculă. Temperaturile vor depăşi 36°C
- Cea mai călduroasă lună iunie din istorie. Oraşele cu cele mai multe zile caniculare în ultimii 30 de ani
- Prognoza meteo 1-29 iulie. Vreme schimbătoare la începutul lunii iulie. Luna lui cuptor cu ploi torențiale,...
Pentru că zilele caniculare vor continua, medicii vin şi cu sfaturi. În primul rând, trebuie să ne hidratăm suficient - apa să fie nelipsită. Trebuie să folosim hainel lejere, de culoare deschisă şi să avem în permanenţă capul acoperit de şepci sau pălării. Indicat ar fi şi să nu ieşim din casă la orele de vârf şi să ocolim pe cât posibil zonele supraagomerate.
În Capitală, cele 35 de grade Clesius înregistrate la umbră s-au resimţit ca 40. Mâine aerul va fi şi mai sufocant pentru că maxima va ajunge până la 38 de grade, ca la precedentul val de caniculă.
În judeţul Harghita nu a fost cod galben, dar tot s-au înregistrat cu 5 grade mai mult decât în mod normal. Oamenii au căutat răcoarea la piscină şi la pădure, unde şi-au potolit setea cu apă rece din fântână.
Puseul de căldură va continua şi săptămâna viitoare, dar va fi urmat de ploi
Vijeliile care mătură acum vestul Europei ajung şi la noi, spun meteorologii.
"Pe parcursul zilei de marţi, 2 iulie, aşteptăm ca aceste deosebit de ridicate şi disconfortul termic să persiste, dar mai mult pentru partea de sud-est şi de est a teritoriului. Undeva la jumătatea săptămânii aşteptăm o răcorire a vremii, însă aceasta nu este de durată. Averse torenţiale, descărcări electrice, intesificări ale vântului, rafale de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii şi grindină", a explicat Diana Giurgiu, meteorolog.
Meteorologii spun că vara lui 2024 ar putea fi cea mai călduroasă din istorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰