Antena Meniu Search
x

Un ciclon din Marea Neagră, cauza precipitaţiilor record care lovesc România

În cea mai ploioasă vară din ultimele decenii, inundaţiile au lovit din nou. Mai bine de jumătate din ţară este sub cod galben şi portocaliu de ploi. Meteorologii vorbesc despre un ciclon în Marea Neagră, care afectează vremea din România.

Un ciclon din Marea Neagră face ca vremea să fie instabilă şi să plouă abundent Vezi și

În cea mai ploioasă vară din ultimele decenii, inundaţiile au lovit din nou. Mai bine de jumătate din ţară este sub cod galben şi portocaliu de ploi. Meteorologii vorbesc despre un ciclon în Marea Neagră, care afectează vremea din România. Râurile au ieşit din matcă în mai multe judeţe. Iar viiturile au măturat localităţi întregi. Un bărbat, tată a cinci copii, a murit în judeţul Neamţ surprins de puhoaie. Pericolul rămâne până miercuri seară. Guvernul va debloca fonduri pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

În Dobrogea, unde a fost emis portocaliu, meteorologii estimează că există riscul să plouă în 2 zile cam cât în 3 luni de vară. Cauza este un ciclon care se alimentează din Marea Neagră.

"Gradul de instabilitate atmosferică este în accentuare pentru partea de est şi de sud-est a teritoriului ţării noastre. Atât timp când nucleul acesta va rămâne deasupra Mării Negre, va determina un aport de umezeală ridicat şi cantităţi mari de precipitaţii", spune meteorologul Alina Şerban.

Până miercuri seară, la ora 21, pericolul de inundaţii rămâne. Deja, în ultimele 24 de ore, ANM a emis 49 atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de fenomene meteorologice. 

Viitura a venit de pe munte în localitatea Târnăveni din Mureş, a săpat drum până la casele oamenilor şi a împărţit satul în două. Puhoaiele au rupt un pod şi s-au revărsat şi peste localitatea Boian din judeţul Sibiu. Surprins pe ogor de viitură, un şofer de tractor şi-a riscat viaţa trecând câmpul transformat în lac.

Într-un sat din Neamţ, un bărbat aflat cu vacile pe păşune a fost ucis de viiturile venite de pe dealuri. Avea 5 copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Un ciclon din Marea Neagră, cauza precipitaţiilor record care lovesc România