Antena Meniu Search
x

Cod galben de caniculă în România. ANM anunță temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră, în următoarele zile

Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de caniculă în majoritatea zonelor ţării. Astfel potrivit specialiştilor, temperaturile maxime se vor situa între 30 şi 40 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 26.07.2021, 10:26

Meteorologii au emis luni o avertizare de caniculă și disconfort termic valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă. Codul galben a intrat în vigoare la ora 10.00 şi este valabil până în 31 iulie, ora 22.00.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

"În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Luni, 26 iulie, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice", transmite ANM.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Pe acelaşi subiect

Cel mai cald va fi în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei

Valul de căldură se va intensifica în România, în următoarele zile, ca umare a unui transport de aer tropical din nordul Africii.

"Astfel, pe parcursul acestei săptămâni vremea va deveni deosebit de caldă în majoritatea zonelor din ţară. Canicula se va instala în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei, unde şi disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperaturile maxime se vor situa între 30 şi 40 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei", a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Prognoză specială pentru Bucureşti: Maxime de 38 de grade și discofort termic

Maximele se vor situa în jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, în Capitală, potrivit unei prognoze speciale emise luni de Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza ANM este valabilă de luni până sâmbătă, la ora 22.00.

Vremea se va încălzi, va deveni caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar până la sfârșitul săptămânii disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime vor crește de la 32-33 de grade luni, spre 35-36 de grade marți, iar apoi se vor situa în jurul a 38 de grade. Temperatura minimă va avea valori, în general, de 20-22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Vremea 26 iulie în ţară

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară în Banat, Crişana, Oltenia, vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei, unde şi disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări în regiunile intracarpatice şi la munte, unde pe arii restrânse vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină şi vijelii.

Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări în zona montană înaltă, iar pe parcursul zilei şi în vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 36 de grade, iar cele minime între 10 grade în depresiuni şi 24 de grade în Dealurile de Vest, precum şi în nordul litoralului. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Cod galben de caniculă în România. ANM anunță temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră, în următoarele zile