Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video COD ROŞU de caniculă în 8 judeţe şi în Capitală. Unde vor fi resimţite peste 45 de grade

România trece prin foc. Pregătiți-vă pentru două zile extreme, de cod roşu de caniculă, cel mai timpuriu emis în istorie şi primul din acest an. Vor fi temperaturi resimţite de peste 45 de grade Celsius. Cel mai tare se încinge sudul ţării. Avem 5 judeţe cu cod roşu mâine, iar duminică se mai adaugă încă trei şi Capitala. Urmează zile toride şi nopţi tropicale. Şi nu e tot. Sunt anunţate şi furtuni extreme în următoarele zile.

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 19:18

O cupolă de foc se întinde în acest weekend peste ţară. Meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru mâine şi poimâine, primul din această vară şi cel mai timpuriu emis vreodată. Vor fi 40 de grade la umbră! 

"În prima zi de weekend 5 judeţe din sud se vor afla sub cod roşu de caniculă. Atenţie însă că avertizări de căldură sunt şi în restul ţării cu excepţia litoralului, iar în Ardeal şi la munte vor apărea după-amiază furtuni care, în aceste condiţii de temperaturi ridicate, vor fi foarte puternice. Duminică se va extinde codul roşu şi va viza 8 judeţe din sud plus Capitala", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Urmează un weekend fierbinte

Vezi și

În Capitală sunt deja 20 de zile consecutive în care temperaturile n-au scăzut sub 30 de grade. Suntem la un singur grad distanţă de recordul absolut de 40.3 grade Celsius, înregistrat în data de 20 iunie 1918. După ziua de joi, cea mai caldă zi de la începutul anului, cu 39 de grade la umbră, urmează un weekend fierbinte. Alerta atinge nivel maxim în Capitală. Iar duminică temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade la umbră. Nici pe timpul nopţii nu ne vom putea odihni. Temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade celsius. 

Pe acelaşi subiect

Temperaturile de foc pot fi fatale

În ultimele 24 de ore, numai în Bucureşti, peste 1.600 de persoane au cerut ajutorul la 112. În weekend, vor fi scoase in teren înca cel putin 10 echipaje. Oamenii se pregătesc pentru ce urmează. Temperaturile de foc pot fi fatale, avertizează medicii. "De la diferite edeme ale membrelor inferioare, trecând prin acea fază de insolaţie, de pierdere a conştienţei, de leşin, mergând până la se numeşte "heat stroke" adică atac cerebral din cauza căldurii", spune Bogdan Opriţă şeful UPU-SMURD Spitalul Floreasca.

Specialiştii au câteva sfaturi pentru a depăşi cu bine această perioadă. "Nu plecăm fără o sticlă cu apă. Să se facă duşuri cu apă la temperatura camerei, să lăsăm apa să se usuce pe piele. Se vor folosi creme de protecţie cu factor de peste 50, ochelari de soare care chiar să protejeze, nu doar estetic, capul protejat obligatoriu cu pălărie", a declarat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Unii români primesc apă cu porţia

Din cauza căldurii extreme, sunt localități unde oamenii primesc deja apă cu porția, câteva ore pe zi. În Gorj, la Aninoasa, doar seara curge apă la robinet. Când nu au apă la robinete, cei mai mulţi localnici n-au altă variantă decât să-şi umple sticlele de la fântânile care încă nu au secat

Ieşim de sub atenţionarea de cod rosu de caniculă luni dimineaţă, dar caldura nu va bate in retragere. Abia spre sfârşitul săptămânii viitoare aerul redevine respirabil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Vremea » COD ROŞU de caniculă în 8 judeţe şi în Capitală. Unde vor fi resimţite peste 45 de grade