Antena Meniu Search
x

Video Cum se formează o tornadă: cei trei paşi care anunţă dezastrul. Meteorologii se tem că România ar putea fi lovită de un astfel de fenomen puternic

Meteorologii români au avut noapte albă. Viaţa lor oricum era complicată deja, ultimele săptămâni fiind suficient de atipice. Ciclonul din mijlocul continentului şi miscările de aer dezvăluite de sateliţi nu i-au lăsat să doarmă.

De Cătălina Pătru la 25.06.2021, 19:49
Vezi și

Marea lor spaimă este că în acest moment, în România sunt exact aceleaşi condiţii ca ieri în Cehia: umiditate, instabilitate atmosferică şi vânt.

Iată cum se formează o tornadă şi la ce trebuie să ne aşteptăm

Primul semn al dezastrului sunt norii negrii enormi care iau naştere când aerul rece întâlneşte aerul cald şi umed. Al doilea pas este dezlănţuirea unei furtuni cu tunete, în care aerul mai cald - urcă. În partea superioară a furtunii, se formează vânturi puternice. Vârtejul se roteşte în spirale tot mai strânse, îşi măreşte viteza, se ridică spre nori.

Ultima fază este cea în care cade pe pământ şi loveşte distrugător. Tot ce intra in perimetrul de la gura pâlniei este devastat. Imaginaţi+vă că un vânbt de 100 de kilometri pe oră smulge deja acoperişurile. Iar viteza vântului în cazul tornadei din cehia a fost în jur de 300 de kilometri pe oră. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Cum se formează o tornadă: cei trei paşi care anunţă dezastrul. Meteorologii se tem că România ar putea fi lovită de un astfel de fenomen puternic