Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. La o viteză a vântului de 130km/h, nu se mai poate sta în picioare. În Cehia, rafalele au atins 350km/h. Cum ne protejăm în caz de tornadă

Ciclonul care a îngrozit Cehia se îndreaptă ameninţător spre România. Fuioarele din ultima vreme sunt nimic în comparaţie cu ce ar putea urma. Un simulator de tornade ne poate da o idee despre cât de periculoase pot fi astfel de fenomene.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.06.2021, 20:11

Vezi și

"Vom face un experiment aici la Institutul de Cercetare Aerospaţială din Capitală. Într-un tub, într-un culoar, unde vom simula viteza vântului la peste 100 de kilometri pe oră. 130 de kilometri pe oră, viteza simulată în acest moment. Practic, suntem ţintuiţi pe loc. În Cehia, puterea vântului a depăşit chiar şi 320-350 de km pe oră iar noi acum simulăm o viteză a vântului de aproximativ 140 de km pe oră", transmite Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator.

Ce putem face în faţa unei tornade?

Dacă suntem în casă, trebuie să ne retragem într-o cameră fără geamuri. Foarte important, în cazul unor furtuni puternice, vijelii sau tornade, asiguraţi-vă, în primul rând că ferestrele, uşile sunt închise, iar dacă puteţi să le şi securizaţi, cu atât mai bine, spun specialiştii, fie cu ajutorul unor lemne, unor scânduri sau ale unor jaluzele exterioare care să fie trase.

Atenţie unde vă adăpostiţi şi asta pentru că mansardele nu sunt o idee bună în cazul unor vijelii puternice sau a unor tornade. Nici maşina nu este un loc sigur. O ploaie puternică înseamnă aproape 60/70 de litri pe metru pătrat. Practic, în momentul în care nu mai vedem prin parbriz, trebuie să tragem pe dreapta şi să aşteptăm ca fenomenul meteorologic să se oprească.

Pe acelaşi subiect

Avem la dispoziţie câteva minute, din momentul în care norul de tornadă apare pe radarele meteo şi până când vârtejul devastator se dezlănţuie. Sud-estul ţării este cel mai expus, spun specialiştii. "Avem umiditate, avem situaţii de instabilitate şi avem un lucru extrem de important pentru tornade, forfecarea vântului", a declarat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

România a avut două astfel de fenomene meteo

România a avut o tornadă ca cea din Cehia. În august 2002, la Făcăeni, trei oameni au murit şi un sat întreg aproape a fost ras de pe faţa pământului. În 2019, la Călăraşi, un autocar plin cu oameni a fost azvârlit pe câmp.

Codurile roşii de vreme rea suprapus peste cele de caniculă sunt cea mai periculoasă combinaţie. Doar azi am avut peste 10 coduri rosii de furtuni. "Vitezele deosebit de mari ale vântului asociate cu ploaia şi cu grindina pot deveni distrugătoare. În această perioadă din an copacii sunt complet înfrunziţi, iar în faţa rafalelor se comportă ca nişte adevărate panori care opun rezistenţă. Putem avea cazuri de arbori rupţi, dezrădăcinaţi sau de doborâturi de pădure pe suprafeţe extinse", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Problemele vor continua şi în cursul nopţii când mai ales în jumătatea de vest a ţării vor mai fi averse consistente ce pot duce la inundaţii, iar vântul va atinge putere de uragan pe alocuri şi va depăşi 100 km/h. Deja se simte urgia. În Cluj, grindina deasă a bombardat pământul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Experiment Observator. La o viteză a vântului de 130km/h, nu se mai poate sta în picioare. În Cehia, rafalele au atins 350km/h. Cum ne protejăm în caz de tornadă