Video Fenomene meteo ieşite din comun. Zona din țară unde temperaturile au fost cu 15 grade mai mari decât în mod normal
Şirul fenomenelor meteo ieşite din comun a continuat a doua zi la rând. Temperaturile nefiresc de mari au stabilit, din nou, recorduri istorice. Au fost cu 15 grade Celsius mai mari decât în mod normal în unele locuri. La munte, vântul a atins viteze de uragan - 160 de kilometri pe oră - şi a adus pericol de moarte.
Vântul a șuierat înfiorător în zona montană Rânca. Telescaunul de lângă Vârful Păpușa a părut o jucărie în bătaia rafalelor de o forţă teribilă.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Rafalele au fost atât de puternice, încat nu au doborât doar brazi sau indicatoare de circulaţie, ci au smuls bucăţi din acoperişurile mai multor cabane.
Temperaturile au mai crescut, dar vântul nu s-a potolit.
Diana Speretoiu, reporter Observator: 9 grade arată termometrele la cota 1600 în Munţii Parâng, dar nu se simt din cauza vântului care înca bate cu putere. În zonele montane vizate de codul galben, meteorologii anunţă rafale şi de 100 de km pe oră.
- Stare de urgenţă în SUA. Furtuna a pus stăpânire pe Coasta de Vest: zboruri anulate, rafale de vânt de 120...
- Copaci rupţi din rădăcini şi acoperişuri smulse, după viscolul de seara trecută. Nordul ţării, lovit de...
- Fenomen extrem, într-o țară din Europa. Au fost aproape 28 de grade iar multe staţiuni de schi au fost închise...
Vremea extremă poate provoca oricând avalanşe mortale în munţi
La Siania, la cota 2.000, troienele au fost spulberate de un vânt cu putere de uragan: 160 de kilometri pe oră.
Vremea extremă poate provoca oricând avalanşe mortale în munţi. Vântul puternic poate deplasa zăpada de pe versanţi, iar temperaturile de pe creste au fost cu până la 15 grade Celsius mai mari decât ar trebui.
La Predeal au fost astăzi 12 grade Celsius. Cel mai cald a fost astăzi, însă, la Calafat: 22 de grade Celsius, în condiţiile în care temperatura obişnuită nu ar fi trebuit să treacă de cinci grade.
Vremea nefiresc de caldă a schimbat peisajul şi la Bucureşti
Vremea nefiresc de caldă a schimbat peisajul şi la Bucureşti. Acum o săptămână, gerul acoperea cu pojghiţă de gheaţă Lacul Tei, dar astăzi a fost cald ca în mai.
Cosmina Balint, reporter Observator: În Capitală este a doua zi consecutivă cu recorduri de temperatură. Sunt 20-21 de grade în cartierele bucureştene, valori înregistrate pentru prima dată într-o zi de 6 februarie, de când se fac măsurători meteo la noi în ţară. Vântul este activ, dar nu răcoreşte prea mult atmosfera oraşului.
63 de staţii meteo din toată ţara au atins recorduri termice încă de dimineaţă. În mod normal pustie la început de februarie, când este frig şi înnorat, faleza de la Constanţa a fost astăzi loc de promenadă pentru localnicii miraţi de aşa căldură.
Alexandra Roşioară, meteorolog: Aceste temperaturi vor rămâne până spre jumătatea lunii, apoi vor începe să scadă, treptat, dar se vor situa în continuare peste mediile multi anuale.
Din cauza căldurii neobişnuite, meteorologii avertizează că este pericol de inundaţii în localităţile de la baza munţilor, unde zăpada va începe să se topească.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰