Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Copaci rupţi din rădăcini şi acoperişuri smulse, după viscolul de seara trecută. Nordul ţării, lovit de inundaţii, iar sudul, de un val de căldură

Trăim vremuri extreme şi nefireşti! La Bucureşti a fost ieri cea mai caldă zi de 5 februarie din istoria măsurătorilor meteo: 20 de grade Celsius, de patru ori mai mult decât ar fi fost normal. Iar astăzi şi mâine ar putea fi... şi mai cald! Temperaturile neobişnuit de mari pot amplifica valul de viroze, avertizează medicii. La fel şi diferenţele enorme. În timp ce în sudul ţării era vreme de tricou, la munte sufla viscolul, iar în nord inundaţiile făceau prăpăd. 

de Redactia Observator

la 06.02.2024 , 10:40

Aseară nordul ţării a fost lovit de inundaţii. În judeţul Bistriţa-Năsăud, în mai multe localităţi puhoailele au făcut ravagii. 26 de gospodării, şi mai multe drumuri au fost acoperite de ape. Probleme au fost şi în judeţul Maramureş.Localnicii din Vişeu de Sus au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert că în zonă este în vigoare un cod portocaliu.

În Borşa, oamenii s-au trezit cu apa în curţi

În imaginile primite pe FiiObservator se vede cum oamenii sunt nevoiţi să înainteze prin drumurile bătătorite cu pământ, pe care curg şuvoaiele de apă. Iar în Poienile de Sub Munte o alunecare de teren a blocat un drum comunal. Pompierii au lucrat la foc continuu să elibereze şoseaua. România a fost ieri împărţită în două de codul portocaliu de viscol - la munte era prăpăd, iar la Bucureşti, vreme de mai.

Vezi și

La peste 2.000 de metri altitudine, pe Vârfu Omu, ieri dimineaţă au fost minus 15 grade Celsius, iar viscolul era atât de puternic, încât nu vedeai nici la câţiva paşi. Staţia meteo a fost îngropată, aproape, în zăpadă. La Rânca, rafalele de 120 de kilometri pe oră îi lua pe sus pe cei care ieşeau din cabane. Viscolul a ridicat pe marginea şoselei troine de câţiva metri înâlţime. 

Pe acelaşi subiect

Diana Speretou, reporter Observator: La ieşirea din staţiunea Rânca, aici, la cota 1.700 viscoleşte foarte puternic. Vântul bate foarte tare, astfel încât temperatura resimţită ajunge şi la minus 10 grade. Noaptea e de obicei, mai rău, ziua nu a mai fost aşa. 03.35 Aţi văzut pomii, că s-au rupt pomii. 

Vânt puternic în toată ţara

În faţa vântului de o forţă rar întâlnită au cedat până şi brazi impunători, care au rezistat ani de zile vijeliilor. Mulţi au ajuns pe drumul naţional Novaci - Rânca şi au blocat circulaţia. Rafalele periculoase au transformat în lemn de foc un loc de joacă din faţa unei pensiuni şi au blocat instalaţiile de transport pe cablu de pe Domeniul Rânca-Voineasa. Aproape toaţă ţara a fost sub cod galben sau portocaliu de vânt. 

Vijelia a smuls tabla de pe acoperişului unui bloc din Lupeni-Hunedoara şi a sfâşiat-o în bucăţi. De altfel probleme au fost în întreg judeţul. Codurile de vreme rea au smuls acoperişuri şi în Vulcan, care au picat peste maşinile parcate.

În centrul oraşului Sibiu, mai multe ţigle de pe acoperişul Bisericii Romano-Catolice au fost smulse de vânt. Întreaga zonă a fost împrejmuită pentru siguranţa trecătorilor,  iar pompierii au intervenit cu o autoscară pentru a îndeparta elementele desprinse din acoperiş.

Vreme de primăvară în sudul ţării

Iar la Cluj-Napoca, vântul a frânt un copac care a distrus trei maşini parcate. În sudul ţării a fost, însă, o vreme nefirească, de primăvară. La Bucureşti au fost 20 de grade Celsius, iar în Dolj, Giurgiu şi Gorj 19 - adevărate recorduri termice. 

Ana Grigore, reporter Observator: În urmă cu un an, în Capitală era o zi mohorâtă de iarnă, cu temepaturi ce indicau nu mai mult de două grade. Acum, însă, vremea este total opusă, cerul este senin, iar termometrele s-au ridicat astăzi până la 20 de grade, la fel ca într-o lună de primăvara.

În Capitală, oamenii au fost luaţi prin surprindere de vremea extremă. Ochelarii de soare şi tricourile au arătat nefiresc într-o zi de februarie. 

Vremea anormală este periculoasă şi pentru sănătate

Medic: Acum e rece, acum e cald, creşte foarte mult riscul de viroze şi mai ales la copil, la cazurile de persoane în vârstă. Ne îmbolnăvim mai repede.

Diana Giurgiu, meteorologŞi în zilele viitoare este reprezentat de valori mult mai mari decât este normal la această dată. temperaturile se vor situa între 12 şi 19 grade.

La Constanţa au fost 15 grade Celsius, faţă de 5-6 cât era normal, iar localnicii s-au plimbat pe faleză ore în şir. 

Cristina Niţă, reporter Observator: La malul mării, deşi e soare, vântul bate cu putere. A fost emisă o avertizare de cod galben de vânt cu rafale ce vor depăşi la noapte 60 de km/h. 

Vântul puternic va mai face probleme în aproape jumătate de ţară până joi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Copaci rupţi din rădăcini şi acoperişuri smulse, după viscolul de seara trecută. Nordul ţării, lovit de inundaţii, iar sudul, de un val de căldură