Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fenomene meteo extreme în întreaga lume: Incendii de vegetaţie în Hawaii, Spania şi Portugalia, taifun în Coreea de Sud şi inundaţii în nordul Europei

Fenomenele meteo extreme continuă să facă victime în mai multe părţi ale lumii. În insulele Hawaii, cel puţin şase oameni au murit după ce un uriaş incendiu de vegetaţie, amplificat de vântul deosebit de violent, a devastat un întreg orăşel. În Coreea de Sud, zeci de mii de oameni, printre care un grup de cercetaşi români, au fost evacuaţi din calea unui taifun care va străbate întreaga ţară în următoarele ore. Iar în nordul Europei, Norvegia şi ţările vecine se confruntă cu ploi şi inundaţii de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii 50 de ani. Asta în timp ce Spania şi Portugalia sunt cuprinse de un nou val de caniculă, al treilea din acest an, însoţit, şi aici, de incendii de vegetaţie. 

de Redactia Observator

la 10.08.2023 , 11:44

Flăcările s-au abătut oraşului Lahaina, o populară destinaţie turistică din insulele Hawaii. Clădirile de lemn din zona centrală, multe din ele monumente istorice din secolul al optsprezecelea, au fost prefăcute în cenuşă. Oamenii au fugit lăsându-şi pradă focului tot ce aveau. Unii şi-au găsit scăparea doar în apele oceanului. Din păcate, nu toţi localnicii au supravieţuit infernului. 

Fenomenele meteo extreme în întreaga lume

Richard Bissen, primarul insulei Maui: Sunt şase decese pe care le putem confirma, dar continuă, încă, operaţiunile de căutare şi salvare, aşa că nu ştiu cum va evolua acest bilanţ. 

Articolul continuă după reclamă

Spitalele şi adăposturile improvizate încep să nu mai aibă locuri pentru sinistraţi. 

Pe acelaşi subiect

Sylvia Luke,guvernatoare adjunctă: Nu am prevăzut niciodată, în acest stat, că un uragan care nu a atins insulele noastre ar provoca asemenea incendii de vegetaţie. 

Tot un uragan se apropie de Coreea de Sud, unde s-a emis o alertă de cel mai înalt nivel. Peste 36.000 de cercetaşi din toată lumea, între care 124 din România, au fost evacuaţi dintr-o tabără de corturi ridicată pentru o reuniune internaţională. 

Andra Ungureanu, şefia delegaţiei române: Dacă sunt probleme cu tranziţia pe care au pus-o ei. Stăm în spaţii închise, care sunt sigure din punct de vedere al siguranţei fizice, în primul rând, ploi şi apoi tot ceea ce înseamnă stresul de a trece printr-un dezastru natural. 

Reuniunea ar urma să se încheie printr-un mare concert în aer liber, dar şi acesta ar putea fi anulat. Aşa cum, în Japonia, străbătută zilele trecute de acelaşi taifun, prim-ministrul nu a putut participa la comemorarea bombardamentului atomic de la Nagasaki. 

Ploi intense, inundaţii şi alunecări de teren s-au produs în ultimele zile şi în ţările scandinave. Mii de oameni au fost evacuaţi iar multe localităţi sunt izolate. În Norvegia, un baraj s-a prăbuşit parţial sub presiunea celei mai puternice viituri din ultimii 50 de ani. Următoarele zile vor fi critice, mai ales că meteorologii prevăd, din nou, ploaie. 

Iar la alt capăt al Europei, în Spania şi Portugalia, căldura sufocantă este cea care generează mari probleme. În Spania, temperatura s-a apropiat din nou de 44 de grade. Canicula se simte chiar şi la mare altitudine, în munţii Pirinei, unde cel mai mare gheţar al ţării se topeşte rapid şi ar putea dispărea cu totul. 

Portughezii încep să evalueze pagubele după incendiul care a distrus câteva ferme şi vegetaţia pe 6700 de hectare. Dar pompierii nu se pot odihni deoarece în sectoare mai izolate, focul continuă să ardă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Fenomene meteo extreme în întreaga lume: Incendii de vegetaţie în Hawaii, Spania şi Portugalia, taifun în Coreea de Sud şi inundaţii în nordul Europei