Antena Meniu Search
x

Video Apelurile făcute de familia lui Iulian Gherguţ, de-a lungul celor 8 ani cât a fost ţinut ostatic. "Nu ştim cât om mai trăi, dar avem nevoie de tine"

Un adevărat miracol s-a întâmplat azi: românul răpit de teroriști în Africa a fost eliberat după opt ani. Oficialii români anunţă că a fost deja adus în ţară. Iulian Gherguţ a fost răpit în 2015 pe vremea când lucra ca paznic la o mină din Burkina Faso. Familia lui a primit ultimele imagini cu el în urmă cu cinci ani, iar de atunci nu a mai primit nicio veste. În tot acest timp, la nivelul statului român a existat o celulă de criză care a continuat negocierile cu teroriştii. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 09.08.2023, 19:22

Vezi și

Mama lui Iulian Gherguţ: Vai de mine, cred că... nu pot să cred cum o să-l văd.

Fratele lui Iulian Gherguţ: Ne bucurăm foarte mult, e o zi mare după 8 ani şi ceva. 

Ultimul semn de viaţă dat de Iulian Gherguţ

"Ultimul meu mesaj pentru Guvernul României pentru a face tot posibilul să mă elibereze". A fost ultimul semn de viaţă pe care familia lui Gherguţ dintr-un sat din Neamţ l-a primit din cealaltă parte a lumii, din Burkina Faso, acolo unde românul a fost ţinut opt ani captiv de o grupare periculoasă de terorişti. Atunci când a fost răpit, bărbatul lucra ca paznic la o mină din Africa deţinută de omul de afaceri Frank Timiş. Teroriştii au atacat maşina de teren cu care patrula

Pe acelaşi subiect

În 2015, atacul a fost revendicat de gruparea Al Mourabitoune. Doi ani mai târziu, românul a apărut într-o inregistrare video postată pe internet de aripa Al-qaida din Mali. Fusese vândut, alături de alţi cinci ostatici străini. Timp de şase ani nimeni nu a mai ştiut nimic despre Iulian Gherguţ

Mama lui Iulian Gherguţ: Toate demersurile pentru eliberarea lui se opresc la nivel de Facebook.  

Disperaţi, părinţii au lansat un site şi au făcut apel la autorităţile române să continue demersurile pentru salvarea fiului lor: "Bună ziua, noi suntem părinţii lui Iulian. Pe mine mă cheamă Gherguţ Gheorghe, pe mine mă cheamă Cecilia, sunt mama lui Iulian. Către guvernul român, vă rog să mă ajutaţi să îi dea drumul. Noi suntem foarte bătrâni nu ştim cât om mai trăi, dar avem nevoie de tine".

Miracol după 8 ani de disperare şi suferinţă

Şi miracolul s-a întâmplat. Acum cu toţii îl aşteaptă cu ochii în lacrimi acasă. 

Fratele lui Iulian Gherguţ: Vestea am primit-o de la televizor şi după aceea au început telefoanele să sune. Ne-am pierdut nădejdea că ori il mai vedem în viaţă ori nu. 

Mama lui Iulian Gherguţ: Sunt lacrimi de bucurie. Bucuria mare, mare. Extraordinară!

Doamne, parcă nu-mi vine sa cred! Dar, dacă au zis că e în Bucureşti, trebuie să cred! 

Reporter: Ce o să faceţi când o să-l vedeţi intrând pe poartă?

Mama lui Iulian Gherguţ: Vă daţi seama plângem mai întâi! 

Cristina Filip, reporter Observator: Iulian Gherguţ a aterizat în jurul orei 16 din direcţia Maroc însoţit de ofiţeri specializaţi pentru aceste operaţiuni. De pe pistă a fost preluat de ofiţerii SRI şi în acest moment cel mai probabil se află în drum spre localitatea sa natală. 

Nu se ştie însă cum au decurs negocierile

Nu se ştie însă cum au decurs negocierile şi ce au dat la schimb autortiăţile române pentru aducerea în ţară a lui Iulian Gherguţ. Ministerul Afacerile Externe anunţă doar ca eliberarea cetăţeanului român este rezultatul muncii depuse de toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Preşedintele şi premierul felicită autortităţile române pentru reuşită prin mesaje pe Twitter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Apelurile făcute de familia lui Iulian Gherguţ, de-a lungul celor 8 ani cât a fost ţinut ostatic. "Nu ştim cât om mai trăi, dar avem nevoie de tine"