Antena Meniu Search
x

Video Frig, ploi și vijelii în România. Se răcește în toată țara, apar primele ninsori la munte

După o vară târzie, cu temperaturi caniculare, iată că, în sfârşit, vine toamna. Brusc. Meteorologii anunţă că mâine vremea se va răci în toată ţara, iar la munte, pe creste, vor cădea primii fulgi de zăpadă. Sâmbătă, ANM a emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă.

de Redactia Observator

la 17.09.2022, 15:01

Vezi și

Pe creste, în zona montană înaltă a României, vântul ar putea să bată la rafală cu viteze de 100 de km/oră. Specialiștii vorbesc inclusiv despre căderi de grindină, în acest weekend, în mai multe zone din țară, dar și despre primii fulgi de zăpadă, la munte.

Vijeliile lovesc în aproape toată țara

Este vorba despre două coduri galbene şi unul potrocaliu, care vizează toată ţara şi sunt valabile până duminică seara. Codul portocaliu intră în vigoare sâmbătă la ora 12:00, este valabil până duminică, la ora 12:00, și vizează ploi abundente. Potrivit ANM, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului, vor fi cantități care vor depăși chiar și 70 de litri pe metrul pătrat. În același interval, mai multe județe din centrul, nord-vestul țării vor fi sub atenționare cod galben de ploi, la fel și zonele montane. Cantitățile de apă vor depăși aici 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Potrivit ANM, în regiunile sudice și sud-estice, vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii. 

Un alt cod galben de intensificări ale vântului este valabil duminică, de ora 02:00 la ora 20:00. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55...75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80...100 km/h. 

Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Frig, ploi și vijelii în România. Se răcește în toată țara, apar primele ninsori la munte