Antena Meniu Search
x

Video Furia naturii loveşte România: O comună din Braşov, înghiţită de ape după 12 ore de ploi torenţiale. De luni, temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade

Potop peste România. O comună din Braşov a fost înghiţită de ape după o noapte întreagă de ploi torenţiale. După urgie, oamenii au ieşit din case cu lopeţi şi făraşe ca să scoată la liman uliţele satului. În mai multe zone din ţară, rafalele de peste 50 de kilometri pe oră au doborât mai mulţi copaci, iar la mare n-a fost vreme de plajă. De luni, vremea se schimbă radical: temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade Celsius. 

de Redactia Observator

la 08.07.2023, 19:28

Vezi și

În comuna Poiana Mărului din Braşov a fost urgie. 12 ore a plouat fără încetare. Copaci smulşi de vânt au căzut de-a curmezişul pe şosea, iar aluviunile de pe versanţi au blocat drumul naţional care traversează localitatea.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Drumul naţional 73 A a fost proaspăt reabilitat pe o lungime de circa 8 km. Viitura de azi noapte a fost însă extrem de puternică. Atât de puternică încât a distrus inclusiv parapetul metalic din spatele meu.

Pârâul a ieşit din matcă şi a inundat mai multe gospodării. Localnicii spun că n-au mai trăit aşa ceva niciodată. Unii şi-au făcut singuri baraje ca să nu le intre apa în curte, iar alţii au adunat nămolul cu făraşul.

Localnic: Uite aici. Gardul l-a rupt. Dacă nu ieşeam afară, intra peste casă. În 40 de ani, de când suntem noi aici stabiliţi cu casa, aşa ceva niciodată n-a fost. Nu a fost!

Pe acelaşi subiect

Fără cizme de cauciuc nu se putea ieşi din case. Sătenii au scos lopeţile şi greblele din magazii pentru a se lupta cu noroiul. O femeie de 40 a fost luată de ape când încerca să desfunde un podeţ. Vecinii spun că a scăpat cu viaţă ca prin minune.

Localnic: Când s-a dus, a luat-o viitura. A băgat-o pe sub pod. A avut noroc ca s-a agăţat cu mâinile de o salcie.

Autorităţile au trimis dis-de-dimineaţă utilaje care să cureţe comuna. 

Cătălin Perșoiu, primarul comunei Poiana Mărului: Sunt câteva, în jur de 5-6 case în care a intrat apa. Sunt pivinţe, majoritatea pline cu apă.

Tudor Duțu, director DRDP Brașov: Avem două ziduri de sprijin mari care sunt căzute, opt podeţe pe care le-am identificat până acum care sunt sparte, colmatate şi două dintre ele chiar dărâmate. 

Cătălin Văsii, prefectul din Brașov: Se va face o inventariere a tot ce înseamnă aceste lucrări şi urmează ca în funcţie de rezultatul acestei inventariei să vedem cum se vor acorda despăgubiri.

Litoralul, spulberat de rafalele de vânt

Pe litoral, vântul a bătut cu peste 60 de kilometri pe oră. În staţiunea Mamaia, un copac a fost rupt în două, iar o creangă uriaşă s-a prăbuşit în faţa unui hotel. Iar în Constanţa, un arbore a smuls firele de electricitate şi a căzut pe două maşini.

Din cauza arşiţei şi a rafalelor puternice, o bucată de pământ cu stufăriş de pe lacul Tăbăcăriei din oraş s-a încins şi a luat foc. Incendiu de vegetaţie a fost şi pe centura Constanţei.

Tot din cauza vântului, un copac a fost doborât peste un loc de joacă în Suceava. O fetiţă de 10 ani s-a lovit la mână. Din fericire, nu a avut nevoie de spitalizare.

Femeie: Uitaţi m-am lovit aici. Eram amândouă aici puteam să murim. A căzut copacul la banca de acolo.

Până mâine, sud-estul ţării e sub cod galben de ploi şi vânt. De luni, un val de aer tropical din nordul Africii se abate peste România.

Oana Păduraru, meteorolog: În toate zonele ţării, vremea va deveni călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, mai ales în a doua jumătate a săptămânii, când ne aşreptăm să se apropie temperaturile, după-amiaza, de pragul caniculei, de 35 de grade.

În sudul, sud-estul şi sud-vestul ţării temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Furia naturii loveşte România: O comună din Braşov, înghiţită de ape după 12 ore de ploi torenţiale. De luni, temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade