Meniu LIVE
Search
x

Iarna 2019-2020, cea mai caldă din istorie. Cum e afectată România

Vremea bate record după record. Am avut cea mai scurtă şi călduroasă iarnă din istorie. Veştile proaste nu se opresc aici. Climatologii anunţă ca vom avea o vară secetoasă, cu fenomene meteo extreme. 

De Andreea Milea la 09.03.2020, 02:48
Vezi și
  • Au fost temperaturi și de 25 de grade.
  • Meteorologii anunță o vară secetoasă.

Vremea bate record după record. Am avut cea mai scurtă şi călduroasă iarnă din istorie. Veştile proaste nu se opresc aici. Climatologii anunţă ca vom avea o vară secetoasă, cu fenomene meteo extreme. 

Oamenii au simţit pe pielea lor efectele schimbărilor climatice. Iarna autentică a durat doar câteva zile. 

Este oficial, cea mai călduroasă iarnă din istoria Europei, cu temperaturi mai mari cu 1,4 grade Celsius comparativ cu iarna din 2015-2016. În schimb, în România, este a doua cea mai călduroasă perioadă a anotimpului rece, după iarna din 2006-2007. 

Climatologii spun că e doar începutul. Noi recorduri vor urma. Cele de anul acesta le-au depşit însă previziunile. 

ROXANA BOJARIU, climatolog ANM: Am avut chiar peste 25 de grade Celsius în câteva zone din ţară, ori temperatura maximă peste 25 de grade Celsius înseamnă definiţia zilei de vară. 

Schimbări dramatice au fost pe toată planeta. 

Luna februarie 2020 a fost, la nivel global, a doua cea mai calduroasa luna februarie din istoria datelor meteo. Doar cea din 2016  a fost mai caldă însă nu cu mult, cu doar 0,1 grade Celsius. 

În România, căldura şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni au afectat culturile de orz şi de grâu. 

POMPILIU MUSTĂȚEA, director la Institutul National de Dezvoltare Agricolă: Dacă nu va ploua, de acum înainte, vor fi probleme foarte mari. Plantele trec acum printr-o perioadă de stres care va afecta producţia finală. Stresul acesta induce o scădere a producţiei cam de 5-10%. 

Ploile abundente nu ne vor lipsi în perioada următoare, spun meteorologii. Tot ei avertizează că vor veni şi fenomene extreme, precum tornade. 

ROXANA BOJARIU, climatolog ANM: Fenomenele pe care noi le numim acum extreme încep să devină regula, normalitatea. 

Suedia, Germania sau Rusia au avut şi ele temperaturi ridicate. La fel şi Iran, Afghanistan, China, America de Nord sau America de Sud unde temperaturile au fost mai mari decât cele medii pentru această perioadă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Iarna 2019-2020, cea mai caldă din istorie. Cum e afectată România