Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Luna iulie, cea mai caldă din istorie. Europa "se topeşte" la temperaturi record: "Am văzut cum o femeie s-a prăbuşit pe o bancă şi nimeni nu a ajutat-o"

Un nou record de foc pentru Terra. Luna trecută au fost cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în istoria planetei noastre. Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit. Sudul Europei trece prin temperaturi de foc şi weekendul acesta. Căldura este insuportabilă în Spania, iar în Serbia Soarele a secat fântânile şi un sfert de milion de oameni au rămas fără apă de băut.

de Simona Moloiu

la 14.08.2021 , 20:42

Aşa de cald nu a mai fost în nicio altă lună iulie din istorie Pământului. Asta după ce temperatura medie înregistrată în luna lui cuptor a fost cu aproape un grad mai mare decât în orice altă lună iulie a secolului trecut. De vină pentru recordul de foc sunt schimbările climatice care fac ca temperaturile să fie din ce în ce mai mari pe tot globul.  

Luna august promite să bată şi ea toată recordurile. Spaniolii simt asta pe propria piele deja. Un val de căldură, venit din Africa şi botezat Lucifer, a adus cu el temperaturi care au depăşit 45 de grade Celsius. La nivelul asfaltului însă, temperatura resimţită a fost de 55 de grade Celsius. Greu de suportat pentru organismul uman.

Temperaturi "de foc" în Spania, Italia sau Serbia

Vezi și

"Când am ajuns la Muzeul Prado, am văzut cum o femeie s-a prăbuşit pe o bancă şi nimeni nu a ajutat-o. A leşinat de la căldură", a declarat Manuel Botero, medic. Localnici şi turişti încearcă să reziste cum pot. "Bem multă apă, dacă putem, după prânz, stăm la umbră, nu pe stradă. Călătorim cu bun simţ. Dar căldura este foarte puternică, prea puternică pentru cei cu care nu sunt obişnuiţi", spune un turist. Abia de luni arşiţa se va mai domoli, jumătate de ţară rămâne şi mâine sub cod roşu şi portocaliu de caniculă.  

Pe acelaşi subiect

Prea cald este în continuare şi în Italia, unde zilele trecute temperatura a ajuns la 48,8 de grade Celsius. Dacă recordul va fi omologat, avem de-a face cu cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continentul european. Temperaturile de foc au aprins pământul. Numai în ultimele 24 de ore, pompierii au avut peste 400 de intervenţii pentru stingerea incendiilor. Flăcările au mistuit pădurile din Calabria și de pe insulele Sicilia și Sardinia. 

Peste graniţa noastră, în Serbia, canicula a secat fântânile. În mai multe regiuni, oamenii au rămas fără apă potabilă şi în ajutorul lor a fost chemată armata şi Crucea Roşie, care au adus mai multe cisterne cu apă. Un sfert de milion de sârbi trebuie acum să consume cu grijă fiecare picătură de apă.

Planeta pare pe un drum fără întoarcere. Un raport semnat de mai mulţi oameni de ştiinţă atrage atenţia că temperaturile au scăpat de sub control, iar ultimii ani au fost cei mai fierbinţi. Iar primele efectele le simţim deja: incendii şi furtuni devastatoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Vremea » Luna iulie, cea mai caldă din istorie. Europa "se topeşte" la temperaturi record: "Am văzut cum o femeie s-a prăbuşit pe o bancă şi nimeni nu a ajutat-o"