Iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ
Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, a anunţat Agenţia naţională oceanică şi atmosferică (NOAA) din SUA.
Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020).
Înregistrările şi datele privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani.
În schimb, serviciul european Copernicus a estimat că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată pe Terra.
- Valul de căldură "Lucifer" a adus temperaturi extreme și incendii devastatoare. 28 de pompieri-eroi au murit...
- Prognoza meteo pentru România în lunile ce urmează: Toamnă lungă şi caldă. Valul de căldură va persista și...
- Temperaturi de 47 de grade în zona mediterană. Cupola de caniculă care a lovit Italia și Grecia acaparează...
Iulie 2021, luna recordurilor termice
Luna Iulie a acestui an, a fost o lună a recordurilor termice. În Statele Unite ale Americii, în data de 9 iulie, a fost înregistrată o valoare termică de 54,4°C (130°F) la umbră în Death Valley din California.
O temperatură record a fost atinsă şi în data de 10 iulie în Maroc. În nordul Africii mercurul în termometre a urcat până la 49,6°C (121.2°F). Recorduri termice au fost înregistrate şi în Irlanda de Nord. În data de 17 iulie, la umbră, temperatura a ajuns la 31,2°C (88.2°F).
Recordul termic absolut a fost depăşit în acest an şi în Turcia. În oraşul Cizre, districtul Şırnak din sud-estul extrem al ţării, pe data de 21 iulie termometrele au indicat 49,1°C.
Pentru Emisfera nordică temperatura de la suprafața solului a fost cea mai mare înregistrată vreodată în luna iulie, la un nivel fără precedent de 2,77 grade F (1,54 grade C) peste medie, depășind recordul anterior stabilit în 2012.
Prognoza meteo pentru România în lunile ce urmează: Toamnă lungă şi caldă
România va avea o toamnă lungă şi caldă, estimează meteorologii de la Accuweather, care au publicat o estimare pentru această toamnă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie, astfel ca temperaturile vor fi mai ridicate față de normalul perioadei. În luna septembrie, sunt aşteptate temperaturi de 30 grade Celsius.
Membrii echipei internaționale de prognoză pe termen lung AccuWeather, Tyler Roys și Alan Reppert, spun că tiparul La Niña care se dezvoltă deja în Pacific şi care va afecta vremea de pe tot globul, va fi forța motrice a condițiilor meteo pe tot parcursul toamnei. Sezonul începe oficial cu echinocțiul de toamnă pe 22 septembrie. Iarna 2020-2021 a fost de asemenea pe tiparul La Niña, astfel încât sezonul de tranziție din acest an ar putea avea câteva momente importante similare cu anul trecut.
Pe măsură ce modelul La Niña ia amploare în toată Europa în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, pista furtunilor care a dominat partea nordică a continentului se va deplasa treptat spre sud, pe continent. Acest lucru va fi o ușurare pentru regiuni din Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg și nord-estul Franței, unde precipitațiile torențiale au produs inundații istorice în luna iulie. Un model mai uscat așteptat pentru lunile de toamnă va fi favorabil pentru zonele care încă se recuperează după inundații. Mai puține furtuni în următoarele luni în nord-centrul Europei, în special în a doua jumătate a toamnei, vor aduce condiții favorabile de recoltă din sudul Angliei în Polonia pe măsură ce regiunea se va usca, potrivit meteorologilor de la AccuWeather.
Temperaturile din întreaga regiune vor fi, de asemenea, aproape normale pe tot parcursul toamnei, deoarece aceasta va fi una din cele două secțiuni ale continentului în care valurile de căldură nu sunt de așteptat în lunile de toamnă, a spus Roys. Temperaturile ridicate normale variază de obicei între 21-23 C (70-73 F) la începutul toamnei până la 4-8 C (39-47 F) târziu în sezon în toată regiunea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰