Antena Meniu Search
x

Video ONU: În vara lui 2024 ne putem aştepta la "un iad climatic". Cum vor fi lunile iulie şi august în România

Ne îndreptăm spre un iad termic, avertizează directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite! După 2023, cel mai fierbinte an din istorie, vara aceasta va doborî recordurile. În România, urmează luni de foc, cu peste 40 de grade Celsius la umbră. Alertele portocalii de caniculă au început deja să înfierbânte Spania, Grecia şi Cipru.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 06.06.2024 , 20:10

Din iunie anul trecut şi până acum, fiecare lună a marcat câte un record de temperatură, cu cele mai fierbinţi zile din istorie. Dar ce este mai cumplit, abia acum urmează.

Canicula s-a instalat încă din primăvară în Grecia şi a provocat incendii de vegetaţie mult mai devreme decât în alţi ani. La începutul lui aprilie au izbucnit 70 de focare în doar 24 de ore.  Acum, o cupolă de foc acoperă Europa de sud şi de est. Temperaturile au ajuns ieri la 44 de grade Celsius. Este alertă de cod portocaliu în Spania, Cipru, Grecia, Turcia, Israel. 

Prognoza este îngrijorătoare şi pentru ţara noastră

Vezi și

După un weekend cu 35 de grade Celsius, urmează soare toropitor. De săptămâna viitoare, temperaturile se vor apropia de 40 de grade celsius. Lunile iulie si august se anunţă şi mai fierbinţi, cu valuri de căldura ce vor persista săptămâni întregi. Ne aşteptăm la temperaturi record de peste 40 de grade în unele zone ale ţării, iar nopţile vor fi tropicale, cu cel puţin 25 grade.

Pe acelaşi subiect

Căldura extremă se va amplifica pe măsură ce avansăm spre iulie. Temperaturile vor fi cu 15 grade Celsius mai mari faţă de cele normale. 

"Este clar că vom avea recorduri şi în această vară. S-ar putea să avem cea mai caldă vară. Aceste valuri de căldură sunt intrerupte de obicei de instabilităţi puternice, adică furtuni de vară cu cantităţi mari de precipitaţii si cu intensificări de vânt, grindină", ne explică Roxana Bojariu, climatolog.

Temperaturile extreme au transformat formele de relief şi fauna din România. 6% din suprafaţa judeţului Dolj a devenit deşert. Apar maladii exotice, specii noi de insecte şi plante. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Vremea » ONU: În vara lui 2024 ne putem aştepta la "un iad climatic". Cum vor fi lunile iulie şi august în România