Antena Meniu Search
x

Pericol de avalanșe în Carpații Orientali și Meridionali. Există riscul de declanșări spontane

Vremea deosebit de caldă și insolația au favorizat topirea zăpezii, scăderea grosimii și umezirea acesteia. Se menține riscul de apariție al unor avalanșe spontane după orele prânzului, pe versanții însoriți, risc amplificat la orice supraîncărcare a stratului, a anunțat meteorologul ANM Narcisa Milian.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 25.02.2021, 18:22

pericul de avalanșe în Carpați
Munții Carpați - Petrișor Iordan via Hepta (arhivă)
  • Vremea caldă din ultimele zile a creat condiții de avalanșă în Munții Carpați

În zona crestelor mai sunt plăci mai vechi de vânt, care la supraîncărcări se pot rupe și declanșa avalanșe. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul va continua să se umezească și să se topească.

Pe pantele suficient de înclinate, există riscul declanșării spontane de avalanșe de topire după orele amiezii, risc de asemenea amplificat de supraîncărcări.

Munții Bucegi - risc însemnat de avalanșe

Stratul de zăpadă va continua să se umezească datorită temperaturilor ridicate, pozitive din timpul zilei, riscul de apariție a unor avalanșe spontane de topire după orele prânzului fiind însemnat pe versanții însoriți și suficient de înclinați.

Noaptea, în zonele înalte, temperaturile vor fi ușor negative, formându-se astfel la suprafață cruste subțiri de gheață. În zonele înalte, plăcile mai vechi de vânt se pot rupe sau fisura la supraîncărcări crescând astfel riscul de avalanșe.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul are dimensiuni mai reduse, iar sub acțiunea insolației și a temperaturile diurne ridicate, umezirea și de topirea zăpezii va continua. Îndeosebi din zona 1500-1800 m, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă umezit poate aluneca peste cel vechi, atât la supraîncărcări dar și spontan după-amiaza, ducând astfel la declanșarea avalanșelor de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente.

Munții Rodnei - risc însemnat de avalanșe

Vremea deosebit de caldă și insolația vor favoriza în continuare topirea zăpezii, scăderea grosimii și umezirea acesteia.

Se menține riscul de apariție al unor avalanșe spontane după orele prânzului, pe versanții însoriți, risc amplificat la supraîncărcări.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, pe fondul topirii accelerate a zăpezii, pe pantele suficient de înclinate, există riscul declanșării spontane de avalanșe de topire după orele amiezii, risc de asemenea amplificat de supraîncărcări. 

Munții Parâng-Șureanu - risc însemnat de avalanșe

Riscul de declanșare a avalanșelor spontane, de topire, îndeosebi după orele amiezii, pe versanții însoriți și suficient de înclinați, se menține însemnat, insolația și temperaturile diurne favorizând topirea și umezirea zăpezii. În cazuri izolate, la supraîncărcări pot fi antrenate și structurile mai vechi, crescând astfel riscul de declanșare a avalanșelor de dimensiuni mai mari.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este ușor stabilizat, iar pe fondul temperaturilor ridicate diurne și al insolației va continua să se topească și să se umezească.

Pe pantele mai înclinate, atât spontan după-amiaza cât și la orice supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii, mai ales în zonele cu depozite însemnate.

Munții Țarcu-Godeanu - risc însemnat de avalanșe

Temperaturile ridicate, pozitive în cea mai mare parte, vor favoriza în continuare topirea și umezirea zăpezii. Pe creste se mențin cornișele, pe versanții înalți plăcile mai vechi de vânt, acum umezite ușor în partea superioară; acestea se pot fisura la supraîncărcări, ducând la declanșareade avalanșe, care pot antrena straturile aflate dedesubt.

După-amiaza riscul de apariție al avalanșelor spontane, de topire, se menține însemnat pe versanții însoriți și suficient de înclinați. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă va continua să se umezească și să se topească pe fondul vremii foarte calde pentru această perioadă.

Pe pantele înclinate, atât spontan după-amiaza cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite însemnate.

Munții Călimani-Bistriței-Ceahlău - risc însemnat de avalanșe

Riscul este mai însemnat în masivul Călimani unde stratul este mai consistent. Vremea deosebit de caldă din timpul zilei va crește riscul de apariție a unor avalanșe spontane, de topire, după-amiaza, pe versanții însoriți. În cazuri izolate, la supraîncărcări, pot fi angrenate și straturi subiacente mai vechi, se pot declanșa și avalanșe de dimensiuni medii.

În masivele Bistriței și Ceahlău stratul este mai redus, iar riscul este însemnat doar pe versanții cu depozite mai importante de zăpadă. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este umezit și va continua să se topească ușor.

Pe pantele mai înclinate, atât spontan după orele amiezii cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau izolat medii în zonele cu depozite mai însemnate.

Munții Vlădeasa - Muntele Mare - risc moderat de avalanșe  

La altitudini mai mari, stratul de zăpadă este umezit în partea superioară, iar la altitudini mai mici de 1500 m procesul de topire este accentuat. Stratul se va umezi suplimentar pe fondul vremii deosebit calde.

Se mențin condițiile pentru curgeri sau avalanșe de mici dimensiuni în zonele cu depozite mai însemnate.

La supraîncărcări mari se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, riscul fiind amplificat pe văile și pantele adăpostite, cu depuneri mai consistente.

Vremea 25 februarie ora 20 - 26 februarie ora 20

Vremea a fost deosebit de caldă pentru această dată. Cerul a fost variabil, temporar noros noaptea, când s-a semnalat ceață în zonele înalte și mai mult senin ziua.

Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în zonele înalte, unde rafalele maxime înregistrate au depășit 90 km/h (cu cele mai mari valori, de 97 m/s, la Vârful Țarcu și 79 m/s la Călimani unde a spulberat zăpada). Stratul de zăpadă a scăzut în toate masivele, cu până la 7 cm.

Grosimea stratului de zăpadă în 25.02.2021, ora 14:

Carpaţii Meridionali: 211 cm la Bâlea-Lac, 140 cm Vf. Țarcu, 124 cm la Vf. Omu, 55 cm la Sinaia, 38 cm la Parâng, 37 cm la Cuntu, 27 cm la Păltiniș, 10 cm la Predeal și 6 cm la Fundata.

Carpaţii Orientali: 115 cm la Vf. Călimani, 85 cm la Lăcăuți, 53 cm la Ceahlău-Toaca, 43 cm la Vf. Iezer, 35 cm la Bucin și 28 cm la Penteleu.

Carpaţii Occidentali: 57 cm la Semenic, 25 cm la Stâna de Vale, 12 cm la Vf. Vlădeasa de 1800 m, 10 cm la Băișoara.

Prognoza meteo în 25 februarie ora 20 - 26 februarie ora 20

Vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu temperaturi pozitive în toate masivele; doar noaptea, în zonele înalte, vor fi temperaturi ușor negative.

Cerul va fi variabil, mai mult senin. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări izolate.

Temperaturi prognozate în intervalul 25.02.2021 ora 20 - 26.02.2021 ora 20:

Peste 1800 m: temperaturi minime: -3 la 2 gr.C; temperaturi maxime: 2 la 8 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: 1 la 4 gr.C; temperaturi maxime: 9 la 13 gr.C Vânt la peste 2000 m: din sector vestic nordic, cu viteze temporare de 30-40 km/h. Izoterma de 0 grade: coboară ușor, de la 3100-3200 la 2700-2900 m

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Pericol de avalanșe în Carpații Orientali și Meridionali. Există riscul de declanșări spontane