Antena Meniu Search
x

România, între coduri de furtuni şi caniculă. Ploile şi vijeliile au făcut prăpăd în mai multe judeţe. O parcare din Reşiţa s-a transformat în cimitir de maşini

Primele zile ale lui Cuptor au adus vreme severă peste România. Arşiţă la prânz, ploi şi vijelii - seara. În Bacău grindina a avut dimensiunea unui ou şi a distrus totul în cale. Iar în Reşiţa vijelia a smuls acoperişul unui bloc, a dărâmat un stâlp de electricitate şi a distrus mai multe maşini. Meteorologii spun că nu scăpăm de furtuni nici săptămâna aceasta. 

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 07:54

Vezi și

Codul portocaliu de vreme severă a făcut prăpăd judeţul Hunedoara. În comuna Vorța drumurile s-au trasformat în adevărate râuri, iar mai mulţi copaci au fost smulşi complet din rădăcini. Apa a intrat chiar şi în casele oamenilor, distrugând tot în cale.

În comuna Gornești din judeţul Mureş, vijelia puternică a rupt un copac care a căzut peste o staţie de autobuz. Din fericire nu era nimeni acolo în momentul impactului. Traficul din zonă a fost blocat aproximativ o oră. În Bacău grindina a avut dimensiunea unui ou. Culturile localnicilor au fost complet distruse, iar maşinile avariate.

După o furtună care a durat doar câteva minute, acoperişul unui bloc din Reşiţa a fost smuls cu totul şi a transformat o parcare întreagă în cimitir auto. Rafalele au atins 80 de km la oră.

Localnic: Dacă diseară va mai fi un vânt pe jumătatea celui de aseară, astea toate vor fi din nou pe maşinile care au rămas neatinse. 

Pe acelaşi subiect

Locatarii blocului care au rămas fără acoperiş spun că reparaţiile se ridică la 80.000 de lei.

Localnic: Stau aici din 2000. Tot acelaşi e, de 23 de ani. Ne urcăm să vedem, să continuăm să debarasăm plăcile care au rămas. După asta, firmă, proiect.

Potop a fost şi în judeţul Hunedoara. După o ploaie de câteva minute, în localitatea Lupeni, pământul a fost acoperit de un strat de gheaţă. În Maramureş, autorităţile au trimis locuitorilor mesaje RO-Alert pentru a-i avertiza să nu iasă din case. 

Prognoza ANM

Zeci de judeţe sunt sub cod galben de furtuni, iar meteorologii au emis peste 20 de avertizări nowcasting de cod portocaliu în mai multe localităţi. Meteorologii se aşteapta ca şi săptămâna viitoare să fie schimbări bruşte ale vremii.

Mihai Huştiu, meteorolog: O să mai fie ploi, dar mai restrânse ca arie prin centrul, estul şi sud-estul ţării şi mâine după-amiază. De miercuri ne aşteptăm ca furtunile să revină, instabilitatea să fie din nou pronunţată mai ales în jumătatea de vest a ţării.

În schimb, în sudul şi estul ţării vremea va fi caniculară săptămâna viitoare când se vor atinge temperaturi de 35 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » România, între coduri de furtuni şi caniculă. Ploile şi vijeliile au făcut prăpăd în mai multe judeţe. O parcare din Reşiţa s-a transformat în cimitir de maşini