Antena Meniu Search
x

Video România, lovită de un val de aer polar. Zonele în care temperaturile au atins minus 3 grade

Un val de aer polar ne-a trecut printr-un şoc termic peste noapte. Temperaturile au scăzut cu aproape 20 de grade Celsius în sudul ţării. Iar în multe locuri din Transilvania, ziua a început cu temperaturi cu minus şi nici la prânz vremea nu a fost mult mai bună.

de Redactia Observator

la 09.10.2023, 19:30

Vezi și

Frigul aspru a muşcat localnicii din Transilvania încă de când s-au trezit. Au fost minus 3 grade Celsius în zori, iar şoferii au fost nevoiţi să cureţe de gheaţă parbrizele maşinilor. Temperaturile au scăzut brusc şi brutal în multe zone din ţară de ieri până astăzi. Termometrele au coborât în Transilvania ca în dimineţile de iarnă, iar şocul termic a fost puternic şi în sudul ţării.

"La ora 8 dimineaţa termometrele din Capitală nu indică mai mult de 8 grade Celsius. Aerul rece accentuează şi mai mult senzaţia de frig. Ieri la aceeaşi oră temperatura era aproape dublă: 14 grade Celsius", spune Ana Grigore, reporter Observator.

După ce ieri s-au bucurat de aproape 30 de grade Celsius, bucureştenii s-au îmbrăcat astăzi cu haine groase. Astăzi cu greu termometrele au urcat la 16 grade.

Localnică: Mi-aş fi luat geaca groasă pe mine, dar mi-am luat doar vesta. Îmi e frig! E foarte frig! De aia caut soarele.

Pe acelaşi subiect

Temperaturile care se schimbă dintr-o dată afectează grav organismul. Suntem mai predispuşi la răceli şi o stare generală proastă.

Alis Grasu, medic: Ne sunt afectate nu doar imunitatea şi metabolismul, dar este afectat şi somnul. Devenim mult mai nervoşi, irascibili, nu ne putem concentra când apar aceste variaţii bruşte de temperatură.

Diferenţe mari de temperatură au fost şi la Oradea

Trei grade Celsius au fost dimineaţă, după un weekend cu soare şi peste 25 de grade Celsius. Copiii au plecat astăzi la şcoală îmbrăcaţi cu hainele de iarnă, cu căciula pe cap şi tot le-a fost frig.

Localnic: M-am îmbrăcat cu vestă antivânt, geacă, căciulă. Ar fi şi mai bine dacă mi-aş pune şi mănuşile.

Oana Păduraru - meteorolog ANM: În partea de nord a ţării temperaturile sunt chiar mai scăzute faţă de normele acestei perioade pentru că aici masa de aer rece a început să pătrundă încă din cursul zilelor anterioare.

Terasele şi-au aşteptat clienţii cu pături şi băuturi fierbinţi.

Localnică: E meniu pentru toamnă, pentru iarnă. Ieri încă comandam limonadă, astăzi deja vrem să ne încălzim că ne este foarte rece.

La malul mării, variaţiile de temperatură au fost şi mai vizibile

"Faleza cazinoului este pustie. Temperaturile au scăzut şi cu 12 grade celsius, nici vorbă de mânecă scurtă. Peste noapte am fost nevoiţi să scoatem gecile", spune Andreea Filip, reporter Observator.

Vremea rea a dat semne încă de aseară că va curpinde România. La Constanţa şi Eforie soarele a dispărut când rafele de 90 de kilometri pe oră au ridicat peste oraş praful din zecile de şantiere. Alungaţi de furtuna de pe litoral, turiştii s-au trezit în mijlocul unui alt vârtej de praf pe Autostrada Soarelui. Şoferii au înaintat cu viteză mică, pentru că abia mai vedeau la câţiva metri în faţă.

La Constanţa, vântul a rupt mai mulţi copaci. Unul dintre ei a căzut peste un loc de joacă, iar altul a făcut praf o maşină. Şocurile termice nu s-au terminat. Vremea se încălzeşte treptat de la o zi la alta, iar în weekend ne aşteptă maxime de aproape 30 de grade Celsius în sudul ţăr

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Vremea » România, lovită de un val de aer polar. Zonele în care temperaturile au atins minus 3 grade