Antena Meniu Search
x

Schimbări extreme ale climei în România în următorii zeci de ani: tornade, secetă şi furtuni

Lumea întreagă este lovită de cele mai grave fenomene meteo din istorie. În Ţara lui Moş Crăciun e arşită, iar în Japonia zeci de oameni au fost omorâţi de un val de căldură. România nu este ferită. Furtunile violente, seceta persistentă şi chiar tornadele vor deveni o obişnuinţă.

Vezi și

Lumea întreagă este lovită de cele mai grave fenomene meteo din istorie. În Ţara lui Moş Crăciun e arşită, iar în Japonia zeci de oameni au fost omorâţi de un val de căldură cum nu s-a mai pomenit în ultimii 35 de ani. România nu este ferită. Furtunile violente, seceta persistentă şi chiar tornadele vor deveni o obişnuinţă, avertizează specialiştii.

Fenomene apocaliptice au dat alarma în întreaga lume. De mai bine de zece zile, răcoroasele ţări nordice sunt adevărate cuptoare. De zeci de ani nu au mai fost asemenea temperaturi. 

"În Norvegia sau Finlanda, temperaturi peste 30-33 de grade, mai ridicate cu 10-15 grade decât ar fi normal pentru această perioada a anului pentru aceste tari", spune Directorul ANM, Elena Mateescu.

E cod portocaliu de caniculă în Suedia, Finlanda şi Norvegia. Sute de hectare de teren din Suedia au luat foc. Fumul a fost atât de gros, încât a putut fi văzut din spaţiu. 

În timp ce nordul Peninsulei Scandinave se confruntă cu secetă extremă, Japonia care abia şi-a revenit după un potop devastator, se confruntă acum cu arşiţă. 

44 de oameni au pierit deja din cauza aerului arzător, în această lună. În România, clima temperat-continentală devine  o amintire. 

"Putem spune ca ne îndreptam spre o climă mai caldă, pentru că verile, cu excepţia a ceea ce s-a întâmplat în această lună a lui Cuptor, sunt din ce în ce mai calde. Din 2000 încoace, sunt cei mai caldurosi 17 ani din istoria masuratorilor meterologice la nivel planetar și României", explică directorul ANM.

Furtunile violente, inundaţiile devastatoare, seceta nimicitoare şi chiar şi tornadele...vor deveni o normalitate. Cercetătorul Bogdan Antonescu priveşte cu îngrijorare schimbările climatice. 

"Până în 2100, zilele acestea cu fenomene extreme vor creşte, ceea ce înseamnă că vom avea o alee a tornadelor în Europa de Est. Sunt semnale că ar trebui să facem ceva ca să reducem efectele schimbărilor climatice", avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu.

Spaţiile verzi şi luciurile de apă din oraşe sunt tot mai puţine. În locul lor apar betoane, tot mai mult asfalt şi clădirilor aglomerate. Toate fac viaţa la oraş din ce în ce mai greu de suportat. În special, vara. Tot ce vedem în jur, construit, nu face altceva decât să intensifice temperatura şi să accentueze canicula şi disconfortul. Ca tuturor să ne fie mai uşor, într-un astfel de mediu, specialiştii spun că trebuie plantaţi mai mulţi copaci, pe clădiri să fie puse acoperişuri şi faţade verzi, iar asfaltul, înlocuit, pe cât posibil, cu pavaje permeabile şi şanţuri înconjurate cu verdeteaţă.  

Dar România nu se grăbeşte să ia măsuri. Deşi previziunile specialiştilor sunt sumbre.

Până în 2050, vom avea aproape o lună în plus de nopţi tropicale, în care temperaturile vor depăși 20 de grade. Iar valurile caniculare, cu 37 de grade în termometre, se vor înmulţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Schimbări extreme ale climei în România în următorii zeci de ani: tornade, secetă şi furtuni