Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un ciclon loveşte cu putere România. Alertă ANM: Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în mai multe judeţe din ţară

Furtuni puternice au măturat aproape toată ţara. Au fost vijelii cu fulgere şi grindină care a distrus sute de hectare de culturi în Moldova. Un cod galben este în vigoare până aproape de miezul nopţii. De mâine, vremea se încălzeşte încet astfel că sâmbătă vom avea peste 30 de grade.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 29.05.2024 , 21:46

O furtună de 20 de minute a făcut prăpăd în mai multe localităţi din Vaslui. Grindina uriaşă a distrus culturile, iar vântul puternic a luat pe sus trei acoperişuri. 

Meteorologii au înregistrat până la 50 de litri de apă pe metrul pătrat

În localităţile Războieni şi Târgu Frumos din Iaşi, apa cu gheaţă a curs şuvoaie în curţile oamenilor.  Ca să stopeze grindina, specialiştii au lansat rachete.

Vezi și

"Grindină de dimensiuni de 1,5-2 cm. Potenţialul din nori era mult mai mare. Dimensiunea în nori era de 3.8 cm", spune Dan Axinte, de la Centrul Antigrindină.

Pe acelaşi subiect

În oraşul Iaşi, în unele zone apa a ajuns la 30 de centimetri. Şoferii au mers cu viteză redusă ca să nu le intre în maşini. Iar vântul a doborât patru copaci. 

A fost rupere de nori şi în Tulcea. După o ploaie de câteva zeci de minute, canalizările au refulat, iar străzile şi scările de bloc s-au umplut cu apă. 

În Capitală, meteorologii au avertizat după-amiază că va ploua abundent, cu până la 30 de litri pe metru pătrat, cu descărcări electrice, vânt şi chiar grindină.

România, lovită de un ciclon

"În următoarele ore ţara noastră va rămâne sub influenţa unui ciclon foarte activ care va aduce ploi torenţiale în cea mai mare parte a ţării. Până aproape de miezul nopţii rămâne în vigoare codul galben de furtuni pentru Moldova şi aproape toată Transilvania. Acolo cantităţile de apă de peste 50 l/mp vor duce la creşterea riscului de inundaţii. Apoi, până în prag de weekend, ploile trecătoare, de vară, vor fi prezente în toată ţara, în special după orele prânzului", precizează Simona Căpşună, meteorolog Observator.

De sâmbătă, temperaturile vor creşte semnificativ şi vor depăşi 30 de grade Celsius mai ales în sudul şi în estul ţării, dar vor mai apărea ploi trecătoare de după-amiază în majoritatea regiunilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Vremea » Un ciclon loveşte cu putere România. Alertă ANM: Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în mai multe judeţe din ţară