Val de aer saharian blocat deasupra României. Caniculă până la mijloc de septembrie
Canicula loveşte în forţă la final de august. Sunt zile şi nopţi tropicale, spun metorologii. Valul de aer saharian este blocat deasupra României şi vom suporta temperaturi mari, cel mai probabil, până la mijlocul lunii septembrie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Canicula loveşte în forţă la final de august. Sunt zile şi nopţi tropicale, spun metorologii. Valul de aer saharian este blocat deasupra României şi vom suporta temperaturi mari, cel mai probabil, până la mijlocul lunii septembrie. Şi umiditatea e ridicată, astfel că trecem printr-un stres termic uriaş. Medicii spun că vom fi mai obosiţi decât în mod obişnuit şi trebuie să ne hidratăm corect.
Vineri, la prânz, în Bucureşti, atmosfera era sufocantă. S-au înregistrat 35 de grade la umbră, dar se simţeau ca şi cum ar fi fost 40.
Meteorologii au emis deja avertizări pentru următoarele trei zile. Va fi un aer fierbinte chiar şi în nordul ţării, dar şi în depresiuni, acolo unde de obicei temperaturile sunt mai scăzute decât în restul ţării.
În plus, trebuie să ne pregătim pentru nopti tropicale, cu temperaturi care nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.
Valul de aer african s-a instalat de mai bine de o săptămână. Cum aerul rece, dinspre nord, nu are suficientă putere să împingă masa de aer cald, meteorologii vorbesc despre blocaj atmosferic. Ceea ce înseamnă că România va rămâne sub aerul saharian şi în septembrie.
Astfel de oaze de răcoare vom căuta şi la început de septembrie, ne spun meteorologii. Cel puţin în primele două săptămâni, atunci când vremea va fi similară cu cea pe care o întâlnim la sfârşit de august. Asta înseamnă că temperaturile vor oscila între 25 şi 30 de grade Celsius.
Din cauza disconfortului termic ridicat, organismul nostru are nevoie de protecţie. Trebuie să ne hidratăm, să nu ne expunem în orele critice şi să avem grijă la alimentaţie.
Valul de caniculă care loveşte la final de august arată din nou o inversare a anotimpurilor.
Iulie a fost ca o lună de toamnă. Cu fenomene meteo extreme şi recorduri de temperaturi scăzute. Acum, estimările arată că septembrie va fi ca o veritabilă lună de vară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰