Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Val de praf saharian în sudul și estul țării. Fenomen neobișnuit pentru mijlocul lui ianuarie

De două zile, România este polul căldurii în Europa, am avut temperaturi mai mari decât în orice ţară de pe bătrânul continent. Şi în Bucureşti s-a atins un record, a fost ce mai caldă zi de ianuarie din istorie. Efectele schimbărilor climatice ne lovesc însă din plin! Anomaliile termice pot duce la epidemii, avertizează medicii.  

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 19.01.2023 , 20:24

Furtună ca de vară în Târgovişte. Cerul s-a întunecat brusc, a început să tune, să fulgere şi bucăţi de gheaţă au început să cadă din cer. Acelaşi fenomen neobişnuit pentru luna ianuarie şi în Prahova.

Fenomen neobișnuit în Capitală pentru mijlocul lui ianuarie

Pe versanţii din vestul ţării, ploile abundente au provocat alunecări de teren. Brazi de câţiva metri înâlţime au luat-o la vale. Între localităţile Vidra și Avram Iancu din Munţii Apuseni, singurul drum de acces a fost blocat. Pentru mai multe râuri din Carpaţi, hidrologii au prelungit avertizările de inundaţii.

Vezi și

Alunecările de teren au afectat şi localitatea Răchițele, din Cluj. Zonele montane înalte din Argeş, Prahova şi Dâmboviţa au fost măturate de rafale de peste 145 de kilometri pe oră. În Sinaia, telegondona a fost din nou oprită din cauza vremii.

Pe acelaşi subiect

La polul opus, sudul şi estul ţării au avut iar o zi de vară şi un fenomen caracteristic anotimpului cald: Un val de praf saharian. Specialiştii avertizează că, în ultima jumătate de secol, numărul furtunilor sahariene a crescut de 10 ori. În Bucureşti a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istorie. Mai mult, România a avut azi şi ieri cele mai ridicate valori termice din Europa

Cosmina Balint, reporter Observator: O nouă zi, un nou record în Capitală! 20,8 grade Celsius au arătat termometrele la staţia meteo Băneasa. Dacă pentru plimbări în aer liber, vremea este perfectă. Pentru natură, temperaturile ca de vară la mijlocul lui Gerar nu sunt deloc benefice!

Roxana Bojariu, climatolog: Încălzirea globală este cea care amplifică foarte mult creşterea temperaturii, chiar şi iarna. Se perturbă toate ciclurile vegetative, dăunătorii încep să aibă efect inclusiv în perioada rece.

Bucureșteancă: E plăcut, dar s-ar putea să doară la un moment dat. Uitaţi, mugurii deja au început. Asta trebuia prin martie.

Copiii duc dorul distracţiilor de iarnă, iar cei mai mici nici măcar nu au văzut zăpada în ultimii ani.

În vestul Capitalei, vântul puternic a doborât un copac. Gardul unei şcoli a fost rupt, iar pomul a ajuns pe terenul de sport. Din fericire, niciun copil nu a fost rănit.

Pe turiştii aflaţi pe litoral, vremea de vară i-a îmbiat la o baie în mare.

Andreea Filip, reporter Observator: Astăzi, la malul mării sunt 17 grade Celsius, apa nu are mai mult de 10 grade Celsius, dar asta nu-i împiedică pe cei mai curajoşi să facă o baie în mare.

Oana Păduraru, meteorolog: Recorduri zilnice şi lunare au fost în toate zonele ţării pentru că abaterea pozitivă faţă de norme a fost şi până la 19 grade.

Medicii avertizează că oscilaţiile de temperatură ne pot da sănătatea peste cap.

Valentina Boboc, medic de familie: Temperaturile crescute determină accentuarea multiplicării virusurilor şi bacteriilor, ducând la creşterea numărului de îmbolnăviri şi uneori chiar epidemii.

Lipsa zăpezii are efecte negative şi în agricultură.

Cristi Boghiu, inginer agronom: Nu cred că a mai văzut cineva buruiană atât de mare în luna lui ianuarie. Ar fi trebuit să avem zăpadă. Vorbim despre nişte anomalii termice destul de ridicate. Toată seceta asta o să afecteze în principiu consumatorii.

Roxana Bojariu, climatolog: Încălzirea globală este cea care amplifică foarte mult creşterea temperaturii, chiar şi iarna. Se perturbă toate ciclurile vegetative, dăunătorii încep să aibă efect inclusiv în perioada rece.

De mâine, temperaturile vor începe să scadă treptat, dar vor fi tot peste cele normale pentru luna ianuarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Vremea » Val de praf saharian în sudul și estul țării. Fenomen neobișnuit pentru mijlocul lui ianuarie