Video Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
Ger cumplit în toată România, cu record de temperaturi negative, cele mai mici din ultimii 7 ani. Noaptea care vine va fi şi mai frig. Temperaturile vor coborî până la minus 25 de grade, cu 15 mai puţin decât ar fi normal în această perioadă. Abia de la mijlocul săptămânii viitoare scăpăm de temperaturile extreme, iar primăvara se va instala o dată cu data din calendar.
A fost un ger de crapă pietrele în aproape toată ţara. Cel mai frig a fost la Întorsura Buzăului, unde s-au înregistrat minus 23 de grade Celsius. Şi în Bucureşti a fost cea mai rece noapte din această iarnă, minus 15 grade.
România, polul frigului din Europa
În polul frigului din România, la Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 17 grade Celsius. Obişnuiţi cu gerul, oamenii au ieşit din casă cu mai multe straturi de haine pe ei.
Aproape toată ţara este sub cod galben de ger până luni. Valul de aer rece va aduce temperaturi şi mai scăzute, minus 25 de grade Celsius, cu 15 mai puţin decât normalul perioadei.
- Ger puternic în România: regiunea în care temperaturile scad până la -17 grade Celsius. Vremea în Capitală
- Val de aer polar peste România. Locul din ţară unde temperaturile au ajuns la - 17,5 grade Celsius
- Vremea schimbă foaia: după temperaturi de primăvară, urmează viscol şi ploi. Când se răceşte
- Vremea 1 - 27 ianuarie 2025. Prima lună a noului an aduce condiții meteo neobişnuite
- Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
În Constanţa, gerul a creat insule de gheaţă în mijlocul apei. Lacul Tăbăcăriei din Constanţa a îngheţat după ce mai multe zile şi nopţi la rând au fost temperaturi negative. În această dimineaţă au fost minus 7 grade Celsius, dar s-au resimţit valori de minus 13 grade Celsius. Vântul intensifică din plin senzaţia de frig.
Pe lacul îngheţat, raţele şi gâştele găsesc cu greu ceva de mâncare. "Păsările acvatice sunt afectate de acest lcuru, dar în acelaşi timp oamenii vin, le mai hrănesc, mai sunt ochiuri de apă. Păsările sunt mult mai favorizate la penajul lor decât mamiferele", a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Cât mai ţine gerul în ţara noastră
Ne mai confruntăm cu gerul câteva zile. "Până joi vom vorbi de o vreme în continuare rece, geroasă noaptea şi dimineaţa pe centru şi sud. În Capitală, până joi dimineaţa temeperaturile se menţin destul de coborâte. Şi abia după ziua de joi putem spune că scăpăm de ger. Începem luna martie cu o tendinţă clară de încălzire", a declarat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
La munte, temperaturile scăzute au creat peisaje spectaculoase. Cascada Cașoca din Munții Buzăului este aproape integral transformată în gheaţă. .
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰