Antena Meniu Search
x

Foto Vremea de mâine 13 iulie 2023. Valul de căldură se va intensifica. Temperaturi greu de suportat în mare parte din țară

Vremea de mâine 13 iulie 2023 în România. În intervalul 12-13 iulie vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară, cu disconfort termic ridicat şi indice temperatură-umezeală (ITU) uşor peste 80 de unităţi, în Crişana, Banat, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia şi Muntenia. Cerul va fi variabil, cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile intracarpatice, unde vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h şi izolat peste 80 km/h), vijelii, averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat peste 30...40 km/h) şi grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 37 de grade.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 15:23

Valul de căldură se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului, unde va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depăşească pragul critic de 80 de unităţi. Şi în celelalte regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pe arii restrânse va atinge şi posibil va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.  

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 37 de grade,  izolat  mai ridicate în sudul Câmpiei Române şi în sudul Banatului unde se vor atinge valori în general de 38...40 de grade, iar cele minime se vor situa între 14 şi 24 de grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere începând din orele după-amiezii, astfel că în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice, precum şi la munte, iar noaptea pe arii mai restrânse şi în cele sudice, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55...70 km/h, dar izolat şi de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice şi averse. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 15...25 l/mp, pe arii restrânse 30...40 l/mp şi izolat vor fi căderi de grindină.

Prognoza meteo București joi 13 iulie 2023

Valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, disconfort termic accentuat şi indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Pe acelaşi subiect

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade, iar cea minimă va fi de 20...22 de grade. Cerul va fi senin ziua, dar cu înnorări seara şi noaptea, când va creşte probabilitatea pentru manifestări ale instabilităţii atmosferice.

Vremea de mâine la munte și pe litoral 

Vremea la munte: Vremea va fi caldă. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere începând din orele după-amiezii, astfel că vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55...70 km/h, dar izolat şi de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice şi averse. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 15...25 l/mp, pe arii restrânse 30...40 l/mp şi izolat vor fi căderi de grindină.

Vremea pe litoral: Vremea va fi călduroasă. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 27 şi 33 de grade, iar cele minime vor fi de 23...24 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în ultimele ore, când  vor fi posibile averse şi decărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare ziua. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 şi 26 de grade.

Cum va fi vremea în Europa 13 iulie 2023

În regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice ale continentului se va manifesta în continuare influența unui anticiclon nord-african care va aduce pentru a treia sau a patra zi la rând temperaturi apropiate de 40 grade în unele locuri din acea regiune mediteraneană. Totodată, aspectul general al vremii din acea zona va fi frumos - în condițiile absenței norilor consistenți, cu excepția unor zone din nordul Italiei și posibil din nord-estul Spaniei. 

În contrast cu această stare bună a vremii, cea din regiunile nordice, nord-vestice și central-estice, inclusiv în preajma Carpaților Orientali va fi influențată de un ciclon având centrul aproximativ deasupra Arhipelagului Britanic și propulsând aer mai rece către țările vestice și stimulând caracterul instabil din sud-est; și de fronturi atmosferice ale acestui sistem baric, prin nebulozitate accentuată și ploi abundente la nord-est și la sud de Marea Nordului, în apropierea acesteia. Astfel de fenomene pluviale, cauzate însă mai ales de instabilitatea în creștere peste zi și că atare acompaniate de fenomene specifice (descărcări electrice, vijelii, grindină) vor fi în țările central-estice și sud-estice, la nord-est de Marea Adriatică și în mai mică măsură în țările centrale. 

Vânt intens pe timp îndelungat și chiar puternic va fi la sud de Rep. Irlanda, la sud-vest de Anglia și de Portugalia, pe Marea Nordului și în sud-estul celei Mediterane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Vremea » Vremea de mâine 13 iulie 2023. Valul de căldură se va intensifica. Temperaturi greu de suportat în mare parte din țară