Antena Meniu Search
x

Zonele în care zăpada a ajuns de 1 metru. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în case

După un început de an cu vreme de primăvară şi recorduri termice pozitive, trecem brusc la ninsori, viscol și ger. Pentru jumătatea estică a ţării a fost emisă o avertizare de cod galben până mâine dimineaţă, iar în unele zone se vor înregistra temperaturi chiar de - 20 de grade. În Iaşi, 17 şcoli se pregăresc să puna lacătul pe uşă, iar în Vrancea mai multe maşini au fost abandonate în şanţ sau pe carosabil.

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 17:14

Vezi și

În Galaţi s-a activat planul roșu de intervenție, după ce un microbuz cu 17 persoane s-a răsturnat în localitatea Berheci din cauza viscolului puternic. Un singur călător a acuzat dureri la mână şi în piept şi a fost transportat la spital. Circulaţia s-a făcut pe un singur sens. Din cauza poleiului, şi o cisternă a derapat la 5 dimineața. Din fericire, aceasta descărcase combustibilul şi era goală.

Pe mai multe drumuri din ţară, iarna a făcut probleme. "Pe şoselele din judeţul Galaţi, se circulă în condiţii de iarnă. Vântul bate cu foarte mare putere şi viscoleşte zăpada de pe câmp", transmite reporterul Observator, Adrian Obreja.

În Suceava temperaturile au scăzut brusc până la -8 grade Celsius. În localitatea Dărmînești, din cauza zăpezii depuse pe şosea, un TIR nu a mai putut înainta.

Șofer: Domnii de la drumuri merg când nu trebuie, circulă cu maşinile.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Şi a trecut vreo sărăriţă, a trecut ceva?

Șofer: Nu, astă-seară, nu.

Accidente din cauza poleiului de pe șosea

Pe drumul european dintre Botoşani şi Suceava un microbuz și un autoturism s-au izbit frontal din cauza poleiului de pe şosea. În urma impactului, mai multe persoane au fost rănite și au ajuns la spital pentru îngrijiri.

În multe localităţi din Vrancea, vizibilitatea a fost zero. Pe drumul judeţean dintre Domnești și Paunești, cel puţin cinci maşini au rămas blocate în şanţ, între nămeţi.

Bărbat: Intervenţia este foarte greoaie. De circulat, aproape nu se mai poate circula. Drumul este aproape blocat. Vizibilitatea este 0.

Aproape de Focşani, un alt şofer şi-a abandonat autoturismul de marfă în drum. Sensul a fost blocat, iar utilajele nu au mai putut interveni. Tot din această cauză, o ambulanţă a rămas blocată în zăpadă.

În multe zone, zăpada este şi de un metru. Oamenii sunt sfătuiţi să rămână în case. 17 școli din județul Iaşi au anunțat deja că suspendă cursurile mâine. Iar bolnavii cu dializă sunt aduși de azi la spital.

Vizibilitatea scăzută a fost o mare problemă pentru şoferi. Mai mulţi călători au fost puşi în pericol, după ce autocarul în care erau a intrat într-o maşină în localitatea Războieni, apoi a ajuns în şanţ. Poliţiştii spun că autocarul avea cauciucurile extrem de uzate şi viteză. Pe unele drumuri au fost şi restricţii de tonaj.

Şi în Bacău s-a circulat în condiţii de plină iarnă. În Neamţ, trei drumuri naţionale şi o centură ocolitoare au fost închise ore bune din cauza zăpezii. Poliţiştii au verificat şoferii care circulau fără echipamentul de iarnă. Pe drumul ce duce spre Bicaz, un şofer s-a angajat într-o depăşire preiculoasă, iar camerele de bord ale unei maşini l-au surpins când a derapat fix înainte de curbă. În Vaslui s-au impus restricţii de drum: autoturismelor de mare tonaj nu au voie să circule.

Vreme rea a fost şi în Maramureş. În comuna Poienile de sub Munte, vântul puternic a doborât mai mulți copaci care au căzut pe firele de la rețeaua electrică. Peste 10.000 de etnici ucraineni care îşi serbau Crăciunul pe rit vechi au rămas în beznă timp de 3 ore.

Avertizare de ninsoare și viscol până marți dimineață

Pentru jumătatea de est a ţării, meteorologii au emis o avertizare de cod galben de polei, ninsori şi viscol, care va dura până mâine dimineaţă la ora 10. În Capitală a plouat, iar rafalele de vânt au atins şi 30 de kilometri/oră. Cele 7-8 grade s-au resimţit ca 3.

Meteorologii spun că temperaturile vor fi în scădere accentuată, astfel că, într-un interval de 24 ore, diferențele termice vor fi chiar și de 20 grade. Miercuri dimineață valul de ger se va intensifica în estul Transilvaniei şi Moldova, unde mercurul din termometre va scădea până la minus 20 de grade.

Frigul va fi amplificat și de rafalele de vânt, astfel că temperaturile resimţite de corpul uman vor fi mult mai scăzute. Vremea va continua să fie rece până la sfârşitul săptămânii viitoare, când valul de aer polar va părăsi România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Zonele în care zăpada a ajuns de 1 metru. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în case