Antena Meniu Search
x

Video Ana, studenta româncă chemată de americani să descopere leacuri pentru boli incurabile

În anul pandemiei, cercetarea îşi recâştigă locul meritat. Mai ales, cercetarea în chimie care poate salva vieţi la propriu. Ana este studentă în anul întâi la cea mai bună universitate din lume, MIT. Învaţă de la cei mai buni, cîştigători de premii Nobel cu descoperiri uluitoare. După ce a cîştigat olimpiade naţionale şi internaţionale, americanii au chemat-o să studieze chimia vieţii. Aceea care descoperă tratamente, antibiotice şi leacuri pentru boli incurabile.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 30.12.2020, 23:01

Vezi și
  • Ana Florescu, viitorul cercetării: "Eu am terminat școala primară în Dăbuleni"

Într-un apartament din București, Ana se pregătește pentru o nouă zi de studiu la distanță. Începe după prânz și termină târziu în noapte. Este unul dintre studenții pentru care s-a bătut MIT, cea mai bună universitate din lume.

Ana Florescu: Chimia este ceea ce mâncăm, sunt substanțele chimice pe care le am eu acum în creier când zâmbesc și vorbesc, chimia sunt procesele prin care circulă materia în spațiul cosmic și în spațiul terestru.

Iar acum, în lupta cu un virus care a schimbat lumea, chimia înseamnă viaţă. La MIT, Ana a ales să studieze biochimia, ramura care descoperă antibiotice și tratamente revoluționare. Pentru asta a muncit încă din copilărie.

Ana Florescu: Chimia este o pasiune. Am început sa studiez chimia in clasa a 7-a. Aveam ambiții mari sa ajung la olimpiadă, sa fac cât mai bine și, din fericire, am avut parte de noroc.

Doar că norocul Anei a venit într-o altă țară, într-o altă limbă. Ana s-a îndrăgostit de chimia predată în limba rusă, într-o școală de stat din Belarus. Când a ajuns acolo, știa un singur cuvânt.

Ana Florescu: Albinuță si e un cuvânt care vine din copilăria mea. Nu am avut nicio pregătire. Eu am terminat școala primară în Dăbuleni. Și m-am mutat fără să știu nici măcar alfabetul chirilic.

A reușit într-un an nu doar să recupereze, ci chiar să-i întreacă pe colegii ei care studiau în limba nativă.

Ana Florescu: În clasa a noua am reușit sa devin câștigător absolut al olimpiadei naționale din Belarus.

Apoi a trebuit să se întoarcă la București și să ia chimia, cumva, de la zero. Visul ei erau olimpiadele internaționale.

Ana Florescu: La olimpiade internaționale în mod surprinzător echipa României chiar devine echipa României. Eu țin minte la olimpiada cam aproape tot cu ce m-am îmbrăcat și cum miroasea în sala. Fiecare concurs are atmosfera și povestea lui.

4 medalii de aur și 2 de argint mai târziu, Ana este unul dintre cei mai buni copii la chimie din toată lumea. Şi a fost remarcată de cei mai buni.

Ana Florescu: Americanilor le place foarte mult când sunt fete în știință. Eu am fost singura fata cu aur de la Mendeleev si cred ca asta a fost un bonus.

Și americanilor le-a plăcut atât de tare de Ana, încât i-au oferit toate condițiile de studiu. Din cauza pandemiei, și-a amânat plecarea. Însă deja studiază, la propunerea lor, materia din anii terminali.

În 2021, Ana îşi va lua locul în laboratorul de cercetare al MIT, alături de profesorii facultății, câștigători ai premiului Nobel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ana, studenta româncă chemată de americani să descopere leacuri pentru boli incurabile