Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Abandonat la naştere, Ionel şi-a dedicat viaţa copiilor. Director al unei şcoli din Timiş, speră acum să poată redeschide o cantină

Povestea unui învingător: Abandonat la naştere, astăzi e director de şcoală. Un om care, după ce a crescut printre copii lipsiţi de afecţiune, a decis să rămână tot printre copii şi să le schimbe viaţa. A devenit profesor, apoi director într-un sat din Timiş, unde susţine sute de elevi. E unul dintre acei oameni care cer ajutorul doar ca să poată ajuta mai departe. Tot ce-şi doreşte e să poată redeschide o cantină pentru copii, să le ofere o masă caldă şi să-i ajute să nu abandoneze şcoala.

de Redactia Observator

la 12.12.2021 , 14:31

Nu poţi şti niciodată ce răni şi ce lecţii se află într-un om, până nu îi asculţi povestea. Ionel Petrea este directorul şcolii generale din comuna Margina, Timiş. Predă noţiuni de economie pe înţelesul copiilor care îl privesc ca pe un mentor. 

Dar puţini ştiu că profesorul de astăzi, încrezător şi la costum, a fost cândva un copil singur, un copil speriat, o victimă a unui sistem care ar fi trebuit să-l protejeze. Abandonat din prima zi de viață, Ionel Petrea și-a trăit primele nouă luni într-un spital și o copilărie întreagă la orfelinat. 

Reporter: Cum a fost viaţa dumneavoastră de copil?

Vezi și

Ionel Petrea, director: La orfelinat a fost foarte greu din punct de vedere emoţional, pentru că noi am fost oarecum consideraţi ca nişte animale. Prea multă bătaie, prea dură... 

Pe acelaşi subiect

El este unul dintre zecile de mii de copii orfani de dragoste, care, în anii 90, au trăit pe pielea și pe sufletul lor orori de neimaginat. O parte și-au găsit salvarea în familii adoptive, o parte s-au pierdut pe drum. Puțini au reușit să evadeze dintr-o lume a violenței. Ionel Petrea s-a salvat prin educație. S-a agățat de fiecare carte care i-a căzut în mâini și de fiecare om care i-a arătat afecțiune. 

Ionel Petrea, director: Am avut bucuria de a avea educatori la orfelinat, câţiva care au iubit copiii şi au iubit meseria de educator, şi pe mine asta m-a atras.

Ionel speră să poată redeschide o cantină pentru copii

Așa a decis la 18 ani, când a ieșit pe porțile casei de copii, că viața lui va fi la catedră. În 2008, a devenit profesor, apoi director de școală. În Margina, are în grijă sute de copii, cărora încearcă să le ofere nu doar educație, ci și o masă caldă. E visul pentru care ne-a scris: de trei ani se luptă în zadar să redeschidă o cantină de care depindeau peste 100 de copii, închisă din lipsă de fonduri. 

''A venit şi pandemia şi cu asta din păcate a închis tot, a închis dreptul copilului de a se bucura de o masă caldă.''

Elevă: Chiar am văzut unii colegi de ai mei care poate chiar nu au şi sunt foarte supăraţi şi eu aş dori să se deschidă cantina, să aibă şi ei un zâmbet pe buze, cum am eu sau alţi copii. 

O masă caldă în școală ar scădea și rata de abandon școlar, în condițiile în care țara noastră conduce topurile la acest capitol. La sate, aproape un sfert dintr-o generație renunță la cursuri înainte să termine 8 clase. Motivul principal e sărăcia: 41,5% dintre copiii României sunt în pericol de excluziune socială, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. 

Ionel Petrea, director: Îmi aduce aminte de copilăria mea în şcoală. Cum vedeam copiii că mănâncă şi eu nu aveam sandviș la masă, la şcoală. 

El vrea să schimbe acest lucru. Pentru că știe că o șansă oferită unui copil înseamnă de fapt o șansă oferită viitorului. 

Ionel Petrea, director: Odată investind în copil ca să se dezvolte normal, şi economia oarecum va merge mai bine, pentru că din ăla poţi să scoţi un informatician, un profesor... 

Sau un director dedicat copiilor. Așa cum este Ionel Petrea.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ajut Eu » Abandonat la naştere, Ionel şi-a dedicat viaţa copiilor. Director al unei şcoli din Timiş, speră acum să poată redeschide o cantină