Antena Meniu Search
x

Alegeri parlamentare 2020. În căminele culturale de la țară se fac ultimele pregătiri pentru scrutinul de duminică

Au mai rămas două zile până la alegerile parlamentare, iar în secţiile de votare se lucrează la foc automat. Organizatorii vor să se asigure că procesul electoral se va desfăşura cu respectarea tuturor regulilor, în special a celor sanitare.

de Redactia Observator

la 04.12.2020, 15:09

Vezi și
  • În căminele culturale de la țară se fac ultimele pregătiri.
  • Cei care organizează scrutinul de alegeri fac cabinele de vot, pun marcaje pentru circuitele din secțiile de vot.

În mediul rural, multe dintre secţiile de votare au fost amenajate în incinta căminelor culturale.

Reporterul Observator Simona Vasiac a mers în comuna Săcălăşeni din Maramureş şi aduce detalii despre ultimele pregătiri înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Unde votezi la alegerile parlamentare

Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral. Aceştia însă trebuie să respecte anumite reguli, iar votul pe listele suplimentare poate fi făcut doar în anumite condiţii.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Aceştia vor putea afla secţia de votare unde sunt arondaţi pe Registrulelectoral.ro.

Cum poţi vota la alegerile parlamentare dacă ai cartea de identitate expirată

Dacă v-a expirat actul de identitate şi din diverse motive nu îl puteţi schimba până la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Biroul Electoral Central vine cu o veste bună: în anumite condiţii puteţi vota cu buletinul expirat.

Conform Biroului Electoral Central, cetăţenii români care au acte de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie în baza acestora.

„Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) - (3) din Legea nr. 208/2015 (...), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.

Legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării.

Acte cu care poți merge la vot

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

cartea de identitate;

cartea electronică de identitate;

cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

paşaportul diplomatic;

paşaportul diplomatic electronic;

paşaportul de serviciu;

paşaportul de serviciu electronic;

carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegeri parlamentare 2020. În căminele culturale de la țară se fac ultimele pregătiri pentru scrutinul de duminică