Afacerea pe care a mizat familia lui Ionuţ dă roade. Produsele sunt gata să ajungă în piețe, la jumătate de preţ faţă de prima recoltă
Roşiile româneşti se ieftinesc! De la preţul record de 65 de lei kilogramul, de dinainte de Paşte, preţul a scăzut la jumătate la poarta fermei. Sumele ameţitoare au fost pură speculă, spun supăraţi fermierii. Vestea bună este că şi cartofii, si varza se vor ieftini pe măsură ce mai mulţi producători vor culege recoltele.
De Cristina Oprea la 19.04.2023, 21:18În ferma familiei Radu, din Obârșia - Olt, este belșug. Tomatele timpurii sunt gata să ajungă în piețe. Fermierii culeg, împachetează de zor şi fac calcule în gând. Costul de producție al roşiiilor de solar a crescut cu cel puțin 30% față de anul trecut, spun agricultorii. Totuşi, se tem să transfere toate scumpirile în preţ, ca să nu rămână cu legumele nevândute.
Recordul înregistrat înainte de Paşte, 65 de lei kilogramul de roşii în piaţa din Alba Iulia, a fost opera speculanţilor, crede fermierul Ionuţ Radu.
Ionuț Radu, producător de legume: Toată lumea s-a alarmat când a văzut că roşiile româneşti vor fi 65 de lei kilogramul. Realitatea este alta.
Cristina Oprea, reporter Observator: Cu 30, 35 de lei pleacă producția de roșii timpurii de aici, de la poarta fermei, spre piețe. Pe măsură ce tot mai mulţi fermieri vor ieși cu recolta la tarabă, ne putem aștepta la o scădere de prețuri chiar și cu 5 lei pe săptămână.
- Seceta din Europa se simte la buzunar: preţurile fructelor şi legumelor de import ar putea creşte. Cele mai...
- Leguma care s-a ieftinit cu peste 50%, după ce la începutul lunii costa 65 lei/kg. Preţul va scădea în...
- Cum au ajuns roșiile oltenești să se vândă cu 65 de lei kilogramul într-o piață din Alba: "Vine lumea se...
Fiecare membru din familia tânărului fermier oltean are o sarcină
În solarii sunt gata și castraveții care costă între 15 şi 18 lei kilogramul. Fiecare membru din familia tânărului fermier oltean are o sarcină. Solariile sunt în grija lui Ionuţ, iar părinții și soția se ocupă de vânzarea în piață. Nu toţi fermierii au, însă, timp, să stea la tarabă şi vând marfa en-gros. Iar intermediarii fac preţul. În acest caz, din solarii până în piaţă, legumele ajung şi de două ori mai scumpe.
Ionuț Radu, producător de legume: Aceşti comercianţi sunt greu de controlat cu toate că statul ar putea să facă ceva şi în privinţa asta. Oamenii nu cunosc toată povestea şi îi cataloghează pe fermieri, pe producători ca fiind nişte speculanţi şi beneficiari de subvenţii.
Preţurile de trufanda vor mai dura câteva zile, cred femierii. Legumicultorii au vândut prima recoltă de cartofi noi cu 18, 20 de lei, dar acum, pleacă din ferme sub 10 lei kilogramul. Faţă de prima recoltă când costa în medie 7 lei kilogramul, şi varza se vinde acum la jumătate de preţ.