Antena LIVE

Curs valutar

Video

După ani lucraţi în Germania, Nicoleta şi Lucian s-au întors în România şi au decis să cultive o legumă mai puţin obişnuită la noi. Kilogramul se vinde cu 45 de lei

"Hrana regilor" prinde rădăcini puternice în pământul românesc. Aşa este numit sparanghelul, o cultură care îi îmbogăţeşte pe nemţi şi despre care află tot mai multe şi agricultorii noştri. Ce-i drept, şi clima mai blândă din ultimii ani i-a încurajat să cultive leguma pe suprafeţe generoase, iar clienţii îi prind încet-încet gustul. Este şi motivul pentru care unii producători au recolta rezervată pentru toată luna, deşi leguma nu are tocmai un preţ pentru toate buzunarele. 

De la 10.04.2024, 17:34
WhatsApp
Vezi și:

Este vremea recoltei în localitatea Abram din Bihor, aici unde există singura cultură de sparanghel din tot judeţul. Familia Varga "a furat" ideea din Germania, unde a lucrat mai mulţi ani în agricultură. Întorşi acasă, cei doi soţi şi-au dezvoltat propria afacere. 

Au pus la punct o afacere

Nicoleta Varga: Am început cu o suprafaţă mai mică, să vedem cum e cu clima la noi. Şi am văzut că merge. Aici avem o legătură de 500 de grame aproximativ, kilogramul este 45 de lei şi asta ar fi cam 22,50. 

Astăzi, cultura de sparanghel se întinde pe 2 mii de metri pătraţi, iar prima recoltă a apărut la trei ani de la plantare. Curând, soţii speră să îşi recupereze investiţia iniţială de 3 mii de euro şi chiar să se extindă la un hectar. 

Pe acelaşi subiect

Nicoleta Varga: Totul e manual, trebuie recoltat în fiecare zi, trebuie întreţinut, ca să ai un randament, trebuie să munceşti. 

Lucian Varga: E sută la sută natural şi trebuie să smulgem buruienile aproape săptămânal. Se face şanţ la 25 de centimetri adâncime şi se plantează la distanţă de 25 de centimetri intre rădăcini. 

Munca migăloasă dă roade

Dar munca migăloasă dă roade: pe pământul din Abram se obţin zilnic 10 kilograme de sparanghel. Insuficient, la cât de mare este cererea, spun producătorii. 

Numit şi "Hrana Regilor", sparaghelul este consumat încă de pe vremea egiptenilor.

Ioana Dorobanțu – nutriţionist: Are foarte multe vitamine, vitamina A, K, seleniu, zinc, acid folic. Este benefic şi pentru cursele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii şi evident, în lupta cu cancerul evident urmat de un tratament.

Medicii recomandă să gătim sparanghelul la abur, ca să îi păstrăm toţi nutrienţii. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sparanghel cultura afacere agricultori
Întrebarea zilei
A mers corectitudinea politică prea departe în noul film Disney - Albă ca Zăpada?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025