Fermierii bulgari, scoși în stradă de importurile de cereale din Ucraina. Agricultorii români anunță proteste la București și în portul Constanța
Protest uriaş la graniţele noastre. Mii de agricultori din Bulgaria au ieşit în stradă nemulţumiţi că nimeni nu mai cumpără cerealele lor după ce piaţa a fost inundată de cele din Ucraina. Manifestanţii au blocat temporar mai multe drumuri, dar şi patru puncte de trecere a frontierei cu România. Şi agricultorii noştri au anunţat proteste pe 7 aprilie în Bucureşti şi portul Constanța.
De Redactia Observator la 29.03.2023, 20:26Supăraţi să tot aştepte un ajutor din partea statului sau a Comisiei Europene, producătorii de cereale bulgarii au ieşit în stradă de la primele ore ale dimineţii. Au adus cu ei tractoare şi utilaje agricole, pe care le-au folosit pentru a bloca drumurile din nordul Bulgariei, dar şi căile de acces spre graniţa cu ţara noastră. Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. Bulgarii sunt nemulţumiţi că recoltele lor nu îşi găsesc cumpărători, deoarece piaţa europeană a fost inundată de cerealele din Ucraina.
"Pe zi, intră în ţară aproximativ 100-150 de camioane cu cereale ucrainene. Acest lucru ne împiedică să ne vindem producţia noastră."
Fermierii nemulțumiți de importurile de cereale
Încă de la începutul războiului, exportul cerealelor din Ucraina a fost un subiect intens dezbătut. Mai multe ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, şi Bulgaria, au convenit să scutească produsele importate din Ucraina de taxele vamale, pentru a ajuta ţara invadată de ruşi.
- Fermierii europeni, tot mai nemulțumiți de grâul din Ucraina. Polonia cere UE să limiteze cantitatea care intră...
- Importăm de 700 de ori mai multe cereale din Ucraina, în timp ce fermierii români sunt în faliment: "Nimeni nu...
- Prețurile cerealelor cresc rapid după ce Rusia a decis să se retragă din acordul ce permite exportul de alimente...
"Până acum ni s-a promis ajutor în timpul pandemiei, apoi ajutor pentru războiul din Ucraina. Dar nu am primit niciodată nimic."
Pierderile fermierilor din ţara vecină sunt estimate la peste 400 de milioane de euro. Oamenii le cer acum conducătorilor ca cerealele din Ucraina să fie redirecţionate spre alte ţări.
"Coridoarele pentru cereale ucrainene ar trebui implementate în ţări care au nevoie de aceste cereale, nu în Bulgaria şi România. Ar trebui să existe reglementări la nivel european pentru asta."
Yavor Gechev, ministrul Agriculturii Bulgaria: "Ţările care se află mai aproape de Ucraina plătesc un preţ mult mai mare. Solidaritatea în Europa trebuie să fie şi faţă de producătorii şi fermierii fiecărei ţări."
Bulgarii vor însă măsuri concrete. Fermierii, care au anunţat deja trei zile de proteste şi blocade în mai multe oraşe, ameninţă că vor protesta până când problema cerealelor importate din Ucraina va fi rezolvată. O acţiune similară de protest va fi organizată şi de agricultorii din ţara noastră pe 7 aprilie.