Antena LIVE

Curs valutar

Video

Legea care dă "verde" la uciderea urșilor, votată de plenul Camerei Deputaților. Câte animale vor putea fi ucise anual

Deputaţii au decis soarta urşilor din România după cazul tinerei ucise de urs pe un traseu turistic din Munţii Bucegi. Parlamentul a adoptat luni legea pentru gestionarea populației de urşi care prevede că anual pot fi vânați 426 de urși în scop de prevenție iar alţi 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă pot fi ucişi. 

De la 15.07.2024, 17:52

Legea urșilor a fost votată de plenul camerei deputaților cu 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abțineri. Un deputat s-a exclus de la vot. Deputaţii au ţinut în plen un moment de reculegere pentru Diana, tânăra ucisă, săptămâna trecută. Legea votată prevede că anual pot fi ucişi aproape 500 de urşi. 

Principalele prevederi ale proiectului

S-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Un alt amendament aprobat în şedinţa comisiilor reunite vizează creşterea numărul de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

Pe acelaşi subiect

În şedinţa de luni a Comisiilor reunite de agricultură şi administraţie ale Camerei Deputaţilo a fost adoptat cu amendamente proiectul de lege ce vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi a fost adoptat cu amendamente Proiectul de lege, adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023, vizează completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea care dă "verde" la uciderea urșilor 

Printr-un amendament adoptat în comisii s-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiator al proiectului, a declarat că acesta se bazează pe un studiu ştiinţific comandat de Ministerul Mediului, vizând estimarea populaţiei de urs brun din România. Potrivit studiului, specialiştii au apreciat că în România există între 7.400 şi 8.500 de urşi bruni şi au propus extragerea a 426 de exemplare, pentru prevenţie, dar şi alte intervenţii în cazuri de forţă majoră.

Vânarea a sute de animale pe an

El a menţionat că la nivelul fondurilor de vânătoare numărul cotei de prevenţie a fost calculat în funcţie de numărul atacurilor la adresa oamenilor, numărul atacurilor asupra stânelor şi culturilor agricole, precum şi valoarea pagubelor provocate. "Proiectul prevede o cotă anuală de intervenţie pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte om - urs. Anexa acestei iniţiative legislative estimează intervenţia la nivel de fond de vânătoare în funcţie de gravitatea problemelor în fiecare fond de vânătoare", a explicat fostul ministru al Mediului.

Reprezentanţii grupului parlamentar USR au susţinut mai multe amendamente, dar niciunul dintre acestea nu a fost adoptat. Amendamentele au vizat măsuri pentru educarea populaţiei, simplificarea procedurii de intervenţie astfel încât primarii să poată adopta rapid măsuri de protejare a comunităţii, împuşcarea urşilor exclusiv prin personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu prin vânători.

"Dacă, într-adevăr, în spatele acestui proiect de lege nu este dorinţa de a te urca pe o tragedie, ca să mai umpli nişte buzunare de bani ale vânătorilor, atunci haideţi să facem prevenţia cu personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului, nu prin vânători", a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu.

Un alt amendament aprobat în şedinţa comisiilor reunite vizează creşterea numărul de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

lege urs romania
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024