Antena LIVE

Curs valutar

Video

Oul perfect, fiert alternativ la 100°C şi 30°C, timp de 32 de minute. Reacţia românilor când aud reţeta din Franţa

Oul perfect fiert este noua provocare în rândul adevăraţilor bucătari şi a amatorilor pasionaţi de bucătărie. Cercetătorii au descoperit reţeta ideală, dar pentru asta e nevoie de multă răbdare. Pentru a-i optimiza gustul şi mai ales calitatea, oul se fierbe nu 10, nici 15 minute, ci nu mai puţin de 32 de minute! Mai sunt şi alte secrete.

De la 08.02.2025, 20:59
WhatsApp
Vezi și:

"Din momentul în care apa începe să fiarbă, dăm drumul la cronometru. L-am setat la 5 minute. I-am dat start". Iar după cele cinci minute, ouăle se iau de pe foc şi se pun în apă rece. Abia apoi se pot decoji. 

Cum se găteşte oul perfect

Studiul gastronomilor fracezi dă peste cap tot ce se ştia despre ouă. Cercetătorii vin cu altă reţetă: oul perfect trebuie fiert alternativ, când în apă clocotită la 100°C, când în bol cu apă călduță la 30°C. Oul se transferă din apa fierbinte în cea rece, la fiecare două minute, timp de 32 de minute! 

Rezultatul? O textură ideală: gălbenușul rămâne moale și cremos, în timp ce albușul devine ferm, fără a fi cauciucat. "Gălbenuşul moale păstrează mai mulţi nutrienţi, inclusiv vitamina A, vitamina D, E, K. Pentru cei pasionaţi de acest domeniu, merită încercat", spune Fabius Antal, expert nutriţie.

Unii sunt dispuşi să testeze, în timp ce alţii merg pe reţete verificate în timp. Există şi o explicaţie pentru a găti oul 30 de minute, spun spcialiştii, gălbenușul și albușul au timp diferiți de gătire. Gălbenușul începe să se închege la 65 de grade Celsius, iar albușul la 85 de grade.

"Mi se pare foarte mult. 30 de minute... se fierbe şi coaja. Cel mult 8 minute - 10 minute, ca să fierbi un ou tare sau, cum îl prefer eu, moale, 5 minute cel mai mult", spune Mircea Gheorghe, proprietar restaurant. "Dacă ar fi o recomandare oficială, ideal este să nu depăşim o temperatură de 70-80 de grade, pentru mai mult de 10 minute. Ca să păstrăm proteina cât se poate de intactă", crede Ionuț Ignat, nutriţionist.

Bogate în proteine, ouăle sunt vedetele multor diete la modă. În România au apărut în ultimii ani restaurante specializate doar pe prepare din ouă. "Avem o variaţie de la ouă poşate, până la ouă în toast, în burgeri, ouă benedict. Ouăle poşate cu avocado sunt cele mai cerute. Omletele, foarte cerute, simple, cu legume, cu şuncă, cu brânză. Fiecare îşi face cum doreşte", adaugă Mircea Gheorghe, proprietar restaurant.

Noul studiu arată că în cazul unui un ou fiert moale, șase minute la 100 de grade Celsius, glbenuşul este insuficient gătit, în timp ce în cazul unui un ou tare gălbenuşul îşi poate pierde din proprietăţi. Tocmai de aceea cercetătorii recomandă această gătire perioadică timp de jumătate de oră. 

Mădălina Chiţac

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

ou fiert mancare secret reteta
Întrebarea zilei
Susțineți introducerea unei taxe auto de mediu din 2026?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Orașul mic din România care a renăscut din propria cenușă. S-au investit bani...
Fanatik.ro
Publicat 08.02.2025
Cui pe cui se scoate? Deși trebuia să ajute, eliminarea unui semafor aproape a...
spotmedia.ro
Publicat 06.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
Cum arată și cât costă cea mai scumpă mașină din Vaslui, cel mai sărac...
Gandul
Publicat 08.02.2025
Mii de pagini false de Facebook promovează tradiții idealizate, fanatism...
Adevărul
Publicat 08.02.2025
Mara Bănică are bagajele pregătite pentru Asia Express. Ce și-a pus în valiza...
A1
Publicat 07.02.2025
Horoscopul zilei de 9 februarie 2025. Leii sunt pregătiți pentru o schimbare....
CaTine
Publicat 08.02.2025
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu...
spynews.ro
Publicat 06.02.2025
Job de vis: acest băiat știe cum să câștige 74.000 de euro pe minut!
GSP
Publicat 06.02.2025
De ce se spală în 9 ape arpacașul pentru colivă și când sunt Moșii de...
Click.ro
Publicat 08.02.2025
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un...
Useit
Publicat 08.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Cum au ajuns mafioți sârbi, un infractor din Cluj și un fost polițist să...
libertatea.ro
Publicat 08.02.2025
Ariana Grande a vorbit despre lupta ei cu problemele de sănătate mintală....
ZU
Publicat 08.02.2025
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Hello taste
Publicat 07.02.2025
Hidratarea și îngrijirea pielii copiilor pe timpul iernii
Deparinti
Publicat 08.02.2025
Cum a reușit Cecilia Galliano să depășească relația toxică cu Gabriel Soto....
Happy
Publicat 07.02.2025
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia...
BZI
Publicat 07.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Care sunt macronutrienții și de ce contează. Exemple de alimente care îi conțin
Medicool
Publicat 08.02.2025