Traficul de groază din Bucureşti primeşte o nouă lovitură. Cum este regulamentul încălcat zilnic: "Nu poţi să ieşi de pe străduţe"
Traficul şi aşa congestionat din Bucureşti primeşte încă o lovitură. Maşinile de salubritate blochează, la ore de vârf, străzi înguste şi sugrumă circulaţia pe marile artere. Companiile de salubritate încalcă deliberat regulamentul care le interzice colectarea gunoiului din unele zone dimineaţa şi seara, când oraşul este aglomerat. În replică, Primăria pregăteşte noi instrucţiuni.
De Andreea Milea la 26.09.2024, 20:07În Bucureştiul prin care trec, zilnic, două milioane de vehicule, maşinile de salubritate reprezintă un dop în trafic. Produc blocaje care durează, uneori, zeci de minute, spre disperarea şoferilor. Pe o stradă cu o singură bandă de circulaţie, maşinile de gunoi blochează complet traficul rutier. La orele de vârf, şoferii au de aşteptat în coloană zeci de minute. "E groaznic. Nu poţi să ieşi de pe străduţe. Se poate face un orar", se plânge un şofer.
Orarul există, dar nu este respectat
Orarul există, dar de multe ori nu este respectat. Regulamentul votat de Consiliul General al Capitalei interzice activitatea firmelor de salubritate pe 217 artere la orele de vârf. Pe strada Teiul Doamnei, însă, aflată în zona de restricţii, maşinile de gunoi trec când vor. "Cred că ar trebui să colecteze deşeurile noaptea şi maşinile să fie poate mai noi astfel încât mirosul să fie reţinut mai mult în maşină", declară o femeie.
Potrivit unei hotărâri date de Consiliul General al Capitalei, firmele de salubritate ar trebui să ridice noaptea cel puţin 30% din gunoi. Imposibil, spun şoferii maşinilor de mare tonaj, care seara târziu şi dimineaţa devreme abia se strecoară printre autombile parcate. "Foarte greu, foarte greu. Mergem foarte greu. Foarte greu cu maşinile astea, una după alta", spune un angajat.
Ce măsuri ar putea fi luate
"Ce se poate face este, teoretic, să interzicem cu totul colectarea de deşeuri în acele intervale de care vorbeam în tot Bucureştiul, însă impactul economic pe care una dintre firmele de salubrizare l-a calculat este foarte mare. Acele investiţii se vor găsi ulterior în taxa de salubrizare", explică Roxana Şunică, director servicii publice Primăria Capitalei.
Pe de altă parte, firmele de salubritate vor să nu mai existe deloc restricţii orare în Bucureşti, pentru că în timpul rămas nu reuşesc să adune toate deşeurile. Companiile care nu interdicţia de colectare pot fi penalizate cu amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei.