Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant din Harghita. Piedone a trimis o echipă în control
Trei familii din București, însoțite de trei copii, care au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod, au ajuns la un spital din Rupea pentru că li s-a făcut rău în timp ce se întorceau acasă. ANPC a făcut un control, a dat o amendă de 30.000 de lei și a localul.
De Redactia Observator la 23.02.2025, 16:56Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat sâmbătă, printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita, cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din județul Harghita. Conform sesizării, trei familii din București, însoțite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre București, copiii și adulții au început să se simtă rău, fiind nevoiți să oprească la un spital din Rupea, județul Brașov.
În urma acestei sesizări, președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, în regim de urgență a trimis o echipă de control formată din comisari ai CJPC Harghita și CJPC Brașov, pentru a verifica situația de la fața locului. Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului respectiv.
"În urma verificărilor, s-au constatat următoarele neconformități:
1. Depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite – Nu au fost respectate temperaturile de păstrare pentru anumite produse alimentare, precum piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocănița de văcuță, mămăliga, gulașul, clătitele și prăjiturile, punându-se astfel în pericol siguranța alimentară.
2. Lipsa etichetelor cu elemente de identificare – Unele produse alimentare din unitate nu erau corect etichetate, fapt ce îngreuna verificarea trasabilității acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat șunca, ciolanul, carnea de vită, ceafa de porc și păstrăvul.
3. Utilizarea instrumentarului neprofesional – Au fost identificate deficiențe la echipamentele din bucătărie, inclusiv utilizarea cuțitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă și siguranță.
4. Condiții neigienice în blocul alimentar – S-au găsit coșuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezenta un risc pentru menținerea unui mediu igienic adecvat.
5. Lipsa afișării informațiilor obligatorii – Nu erau afișate informațiile referitoare la substanțele cu potențial alergen, conform reglementărilor în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum și valorile nutriționale ale produselor.
Ca urmare a acestor deficiențe, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităților identificate și s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei".
CJPC Harghita continuă să monitorizeze activitatea restaurantului și îndeamnă operatorii economici să respecte cu strictețe reglementările în vigoare, pentru siguranța și sănătatea consumatorilor.