Antena LIVE

Curs valutar

Asia fierbe: Seulul a testat celebrul ”Elephant Walk”, Kim Jong-un a lansat 3 rachete. Rușii și chinezii au survolat cu bombardiere Marea Japoniei

Coreea de Sud a anunțat azi că forțele sale aeriene au participat la un exercițiu militar în care au testat spectaculoasa procedură ”Elephant Walk”, de decolare comună. Seulul este tot mai îngrijorat de lansările nord-coreene de rachete. Tensiunile militare din Asia au luat amploare în ultimele săptămâni și pe fondul vizitei lui Joe Biden în regiune. Armata chineză a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, rușii și chinezii au survolat Marea Japoniei cu bombardiere în timp ce Biden era la Tokyo iar Coreea de Nord a lansat miercuri dimineață 3 rachete, dintre care un ICBM, potrivit armatei sud-coreene.

De la 25.05.2022, 13:28

În imaginile difuzate de Ministerul Apărării, aproximativ 30 de avioane de luptă F-15K, Slam Eagle, complet înarmate, au defilat în formație de-a lungul unei piste, într-un loc nedezvăluit, potrivit Associated Press.  După o ședință de urgență a consiliului de securitate națională, oficialii guvernamentali de la Seul au dezvăluit că nord-coreenii au lansat azi în mare o rachetă balistică intercontinentală și alte două rachete cu rază mai scurtă de acțiune.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima lansare ICBM a Coreei de Nord în ultimele două luni. "Prima rachetă balistică (presupus ICBM) are o rază de acţiune de aproximativ 360 de kilometri şi o altitudine de aproximativ 540 de kilometri", a adăugat statul major sud-coreean într-un comunicat de presă. Armata sud-coreeană a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marţi, 21.00 GMT), 06.37 şi 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcţia Mării Japoniei.

Noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat în această săptămână că abordarea predecesorului său nu a avut succes și a subliniat că va avea o poziție mai dură față de Kim Jong-un.

Bombardiere nucleare ale Chinei și Rusiei au survolat Marea Japoniei în timp ce Biden era în Tokyo

Pe acelaşi subiect

Bombardiere strategice chinezești și rusești au zburat deasupra Mării Japoniei, în timp ce Joe Biden a participat la așa-numitul summit ”Quad” de la Tokyo. Supranumit și ”NATO din Asia”, formatul Quad include Statele Unite ale Americii, India, Australia și Japonia. Bombardiere cu capacitate nucleară au efectuat marți un zbor comun care a început deasupra Mării Japoniei, în timp ce președintele SUA se întâlnea cu omologii săi din Japonia, Australia și India, au declarat oficiali japonezi și americani, potrivit Financial Times.

Moscova a spus că zborul de 13 ore a fost efectuat ”strict în conformitate cu prevederile dreptului internațional” și nu a fost îndreptat împotriva unor țări terțe. Dar Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării, a condamnat exercițiul numindu-l ”provocator” și ”inacceptabil”. Exercițiul a arătat că Beijingul continuă cooperarea militară cu Rusia în Indo-Pacific chiar dacă Rusia devastează Ucraina, a declarat și un oficial american.

Blinken va face joi un anunț important despre China

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va ţine joi un discurs foarte aşteptat despre China, a anunţat marţi Departamentul de Stat, la o zi după ce preşedintele Joe Biden a promis să apere Taiwanul, notează AFP, citat de Agerpres. Secretarul de stat american prevăzuse acest discurs înainte de vizita preşedintelui american în Coreea de Sud şi Japonia, dar l-a amânat după un test pozitiv la COVID-19.

Acest discurs, care urmează să aibă loc într-o universitate din Washington, trebuie să stabilească în mod clar poziţia Statelor Unite faţă de principalul său rival din Asia, au spus colaboratori ai lui Antony Blinken. Luni, aflat în vizită în Japonia, preşedintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de "ambiguitate strategică", afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

De mai multe decenii, "ambiguitatea strategică" americană faţă de Taiwan a constat în a recunoaşte diplomatic doar China continentală, angajându-se totodată să ofere insulei autonome mijloacele militare pentru a se apăra în caz de invazie, dar fără să promită explicit o intervenţie americană.

Armata chineză a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan

Armata chineză a anunţat miercuri că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, ca "avertisment serios" la adresa interacţiunilor dintre SUA şi insulă, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. SUA, care au stabilit relaţii diplomatice cu Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său.

Pentagonul a anunțat că politica SUA față de China nu s-a schimbat după ce declarația lui Joe Biden a agitat spiritele și a stârnit reacții dure la Beijing." Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat", a spus şeful Pentagonului. "El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan". O lege obligă SUA să ajute insula să se apere în cazul unui conflict, dar SUA au aplicat de zeci de ani politica aşa-numitei "ambiguităţi strategice", abţinându-se să precizeze clar ce circumstanţe le-ar determina să intervină militar pentru a apăra insula. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coreea de sud coreea de nord asia china taiwan japonia joe biden
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024