Antena LIVE

Curs valutar

Cutremur politic în Germania. Zilele lui Olaf Scholz sunt numărate. AfD, victorie în primul land care i-a adus pe nazişti la putere

Extrema dreaptă din Germania devine un jucător cheie după rezultatele record obţinute în două alegeri regionale din estul ţării, slăbind şi mai mult coaliţia de centru-stânga a Olaf Scholz cu un an înainte de scrutinul parlamentar, relatează AFP.  Zilele cancelarului sunt numărate după ce Alternativa pentru Germania a câștigat alegerile regionale din Turingia cu 33% din voturi, arată o analiză The Telegraph care titrează: "Umilirea lui Olaf Scholz lasă un vid de putere german în inima Europei"

De la 02.09.2024, 11:09
Cutremur politic în Germania. Zilele lui Olaf Scholz sunt numărate. AfD, victorie în primul land care i-a adus pe nazişti la putere Profimedia

Zilele lui Olaf Scholz în funcţia de cancelar al Germaniei sunt numărate după ce extrema-dreapta a obținut cel mai bun rezultat electoral de pe vremea naziștilor. Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat alegerile regionale din Turingia, cu 33% din voturi. Potrivit estimărilor SPD-ul lui Scholz va obține doar 6,5%, în timp ce partenerii săi de coaliție, Verzii și FDP, s-au plasat și mai rău cu un an înainte de alegerile federale.

The Telegraph: Umilirea lui Olaf Scholz lasă un vid de putere german în inima Europei

În Saxonia, AfD, cu30% din voturi, luptă pentru pentru primul loc cu opoziţia de centru-dreapta CDU, potrivit sondajelor la ieşire. Naționaliștii antimigranți, eurosceptici şi pro-Putin ar fi în pole position pentru a forma guverne în ambele regiuni, dacă partidele tradiţionale nu ar fi făcut un cordon sanitar pentru a-i împiedica să ajungă la putere.

Succesul AfD vine în ciuda apelurilor de interzicere a partidului, după ce membrii săi ar fi discutat la o întâlnire secretă despre deportări în masă ale migranţilor, potrivit unor acuzaţii. Un alt scandal este legat de faptul că un membru al partidului a declarat că nu toți membrii Waffen-SS sunt criminali. 

Pe acelaşi subiect

Chiar şi un cancelar popular s-ar confrunta cu probleme serioase după un astfel de cutremur politic. Dar Olaf Scholz este atât de profund nepopular încât cota sa încredere a doborât recorduri negative. Peste 70% dintre germani sunt nemulțumiți de modul în care conduce ţara, potrivit unui sondaj recent.

La alegerile europarlamentare din iunie, Scholz a condus SPD-ul spre cel mai slab rezultat în mai bine de un secol. Guvernul său de coaliție, marcat de un război intern, este unul dintre cele mai nepopulare guverne din istoria modernă a ţării, aminteşte The Telegraph

AFP: Extrema dreaptă provoacă un seism politic în Est şi fragilizează coaliţia lui Scholz

"Nu va exista politică fără AfD", a avertizat Tino Chrupalla, co-preşedintele acestui partid anti-imigranţi, care a obţinut o victorie fără precedent duminică. AfD a devenit principala forţă politică din Turingia şi s-a plasat imediat în urma conservatorilor în Saxonia, două landuri din fosta RDG. Partidul de extremă dreapta a revendicat imediat conducerea în Turingia, unde a ieşit în frunte, cu 32,8% din voturi, conform rezultatelor provizorii.

Liderul său din Turingia, Bjorn Hocke, una dintre cele mai radicale figuri din partid, spune că este "pregătit pentru cooperare", dar niciun alt partid nu vrea să se alieze cu el. În acest land, primul care i-a adus pe nazişti la putere în 1932, AfD ar putea avea o minoritate de blocare, permiţându-i să împiedice numirea judecătorilor.

Cotidianul Tagesspiegel vorbeşte despre un "cutremur politic în Est", iar Suddeutsche Zeitung, despre un "rezultat alarmant pentru democraţi". Pe lângă AfD, alegătorii au votat şi pentru noul partid BSW, care este foarte virulent împotriva imigraţiei şi cere oprirea livrărilor de arme către Ucraina. Fondat înainte de alegeri în jurul unei personalităţi a stângii radicale, Sahra Wagenknecht, partidul a obţinut 11,8% în Saxonia şi 15,8% în Turingia.

În Saxonia, AfD a avansat cu şapte puncte procentuale (30,6%) şi s-a clasat pe locul al doilea, în spatele conservatorilor din CDU (31,9%), care au exclus orice alianţă cu extrema dreaptă, dar vor avea dificultăţi în a găsi o majoritate în parlamentul regional de la Dresda. Naţionalistul ungar Viktor Orban a salutat succesul AfD. "Landurile germane au trimis un mesaj Bruxellesului şi Berlinului: fără migraţie, fără concept de gen, fără război", a comentat Balazs Orban, directorul politic al prim-ministrului de la Budapesta.

Scorurile extremei drepte în aceste landuri în care a prins rădăcini în ultimii zece ani reprezintă un nou regres pentru cele trei partide din coaliţia de guvernare - social-democraţi, verzi şi liberali - înaintea alegerilor parlamentare din septembrie 2025. La alegerile europene din iunie, au fost învinşi de opoziţia conservatoare şi de extrema dreaptă.

SPD-ul lui Olaf Scholz a înregistrat cel mai slab rezultat la alegerile regionale din Turingia, cu un scor estimat de 6,1%. De asemenea, s-a descurcat mai puţin bine decât în urmă cu cinci ani în Saxonia, cu 7,3%. Semnale suficiente pentru a exista temeri în legătură cu alegerile regionale care vor avea loc pe 22 septembrie în Brandenburg, regiunea din jurul Berlinului, condusă în prezent de social-democraţi.

Executivul plăteşte pentru nemulţumirea unei părţi a opiniei publice, alimentată de inflaţie sau de tranziţia ecologică pe care guvernul încearcă să o pună în aplicare, sub impulsul verzilor. Disputele continue din cadrul acestei echipe tripartite nu fac decât să-i alimenteze nepopularitatea."Aceasta este o palmă foarte dură pentru întregul guvern şi în special pentru Scholz", a declarat pentru AFP Marianne Kneuer, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Tehnică din Dresda.

Pe lângă deruta anunţată de sondaje, a existat impactul atacului care a ucis trei persoane la sfârşitul lunii august în Solingen (vest). Presupusul făptaş, un refugiat sirian în vârstă de 26 de ani, ar fi trebuit să fie expulzat, ceea ce a reaprins dezbaterea privind imigraţia. Verzii au părăsit parlamentul regional din Turingia, nereuşind să depăşească pragul necesar de 5%. Şi-au menţinut la limită prezenţa în parlamentul din Saxonia.

Apariţia spectaculoasă a partidului BSW se adaugă la fragmentarea peisajului politic. Mişcarea încearcă să combine politicile economice de stânga cu conservatorismul în probleme sociale precum imigraţia şi mediul. Formaţiunea va poza ca un pilon decisiv în formarea guvernelor locale. Rezultatul său ar putea avea repercusiuni mult dincolo de graniţele regionale, Sahra Wagenknecht cerând, în schimbul oricărei alianţe, ca guvernele landurilor să refuze desfăşurarea planificată a rachetelor americane cu rază medie de acţiune în Germania

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri germania olaf scholz extrema dreapta afd
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024