Antena LIVE

Curs valutar

Reuniune istorică a miniştrilor de Externe la Kiev. Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an 

Război în Ucraina. Kievul a fost informat că este posibil ca negocierile de aderare la UE să înceapă anul acesta, a declarat președintele Volodimir Zelenski după o reuniune surpriză a miniștrilor de externe ai UE în capitala ucraineană.

 

De la 03.10.2023, 11:26
Reuniune istorică a miniştrilor de Externe la Kiev. Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an Profimedia Images

„Principalul nostru obiectiv de integrare este să obținem o decizie în acest an pentru a începe negocierile de aderare”, a declarat Zelenski. „Și astăzi am auzit încă o dată, în cadrul reuniunilor și negocierilor, că acest lucru este absolut posibil”, a adăugat președintele Ucrainei, citat de The Guardian. El a mai spus că este „doar o chestiune de timp” până când Ucraina va adera la bloc.

Zelenski a declarat că discuțiile au inclus, de asemenea, încercarea Rusiei de a eluda sancțiunile internaționale, securitatea la Marea Neagră și funcționarea porturilor ucrainene, precum și consolidarea apărării aeriene ucrainene.

„Le mulţumesc partenerilor noştri pentru sprijinul lor - militar, economic şi sancţiuni. Astăzi am acordat o atenţie deosebită problemei sancţiunilor şi a încercărilor Rusiei de a le eluda. Cred că fiecare încercare a Rusiei de a înşela regimurile de sancţiuni şi dreptul internaţional necesită un răspuns puternic din partea lumii. Orice infractor - şi mai ales infractori precum cei de la Moscova - înţelege doar limbajul forţei şi inevitabilitatea pedepsei”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Totodată, președintele a spus că Italia s-a angajat să reconstruiască catedrala din Odesa, care a fost distrusă de un atac cu rachete rusești în iulie.

Pe acelaşi subiect

Italia şi Danemarca se implică în reconstrucţia Ucrainei

Zelenski a spus că a avut întâlniri bilaterale „bune” cu Josep Borrell şi cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Italiei, Antonio Tajani, cu care a discutat despre apărarea şi cooperare. Italia se va ocupa de reconstrucţie la Odesa, a anunţat Zelenski „Îi sunt recunoscător domnului Borrell pentru sinceritatea şi buna sa credinţă în Ucraina, pentru sprijinul său continuu. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc întregii Italii şi personal doamnei Giorgia Meloni (premierul Italiei) şi ministrului italian al afacerilor externe pentru asistenţa deosebit de sensibilă, în special în reconstrucţia oraşului Odesa: am semnat un acord cu Italia pentru a restaura Catedrala Schimbării la Faţă din Odesa, care a fost distrusă de Rusia, de o rachetă rusească. Indiferent cât de mult distruge Rusia istoria şi cultura, Europa este capabilă să restaureze totul. Şi aceasta este puterea Europei, a Europei noastre - liberă şi solidară”, a subliniat Zelenski.

El a mai anunţat că Danemarca a decis să deschidă un consulat la Mikolaiv. „Acesta este un exemplu emblematic de patronaj al reconstrucţiei regiunii şi o modalitate absolut eficientă de a pune în aplicare acordurile noastre cu prim-ministrul Frederiksen. Vă mulţumim!”, a transmis Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că a avut discuţii „substanţiale” despre activitatea porturilor ucrainene, precum şi despre securitatea la Marea Neagră. „Am vorbit, de asemenea, despre exporturile de cereale şi despre stabilitatea alimentară în lume”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Rusia a ieşit în iulie din acordurile care permiteau exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar Kievul a anunţat că va crea un coridor umanitar propriu.

Zelenski a menţionat că a vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre cooperarea politică, dar şi despre modalităţile de solidaritate în Europa şi despre exportul de cereale ucrainene şi sprijinul pentru fermierii ucraineni. „Este foarte important ca toată lumea din Europa să adere la standardele europene şi să nu încalce acordurile încheiate. Acesta este un principiu clar al Ucrainei şi este important ca acelaşi principiu să stea la baza deciziilor tuturor actorilor politici europeni”, a punctat Zelenski, în condiţiile în care Ungaria, Polonia şi Slovacia au anunţat că vor impune embargouri unilaterale pentru importul de cereale ucrainene.

Formula de pace a Ucrainei

Zelenski a mai spus că a discutat în cursul zilei şi despre consolidarea apărării aeriene ucrainene şi le-a mulţumit partenerilor pentru „înţelegere”.

El a subliniat în acest sens sprijinul constant al Estoniei. „M-am întâlnit cu ministrul apărării din Estonia. Sunt recunoscător pentru sprijinul deja acordat. Şi este un sprijin tangibil. 16 pachete de apărare din partea Estoniei. Astăzi am discutat despre continuarea cooperării noastre”, a spus Zelenski, continuând să facă bilanţul întâlnirilor diplomatice avute.

El a mai anunţat că a vorbit şi cu premierul spaniol Pedro Sanchez. „I-am mulţumit pentru apărarea sa de principiu şi pentru sprijinul politic. Ucraina aşteaptă cu nerăbdare o preşedinţie spaniolă eficientă a Consiliului UE”, a spus Zelenski într-o aluzie la o concluzie favorabilă Kievului în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu UE. Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE se încheie la sfârşitul acestui an.

Liderul ucrainean susţine, de asemenea, că formula ucraineană de pace - care presupune eliberarea tuturor teritoriilor confiscate de ruşi - câştigă din ce în ce mai mult sprijin în rândul comunităţii internaţionale.

În finalul discursului său, Zelenski a mulţumit din nou soldaţilor ucraineni, nominalizând câteva brigăzi implicate în luptele de pe front. „Glorie tuturor celor care luptă pentru ţara şi poporul nostru! Mulţumim tuturor celor care ne ajută! Tot sprijinul pentru Ucraina, fiecare pas pentru a ne ajuta va fi returnat celor care ne sprijină sub forma securităţii globale. Când agresiunea rusă va pierde pe teritoriul nostru, însăşi ideea de agresiune va fi înfrântă. Dreptul internaţional poate învinge doar acum - doar aici, doar în Ucraina. Şi va învinge. Noi vom învinge!”, a transmis Zelenski.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aderare ue razboi ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024