EXTREM de periculoase! Dacă sunt REÎNCĂLZITE, aceste alimente devin TOXICE!
Cu toții consumăm mâncare pe care o reîncălzim, fie că este vorba de supe ori mâncare gătită.
De Redactia Observator la 20.10.2015, 18:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cu toții consumăm mâncare pe care o reîncălzim, fie că este vorba de supe ori mâncare gătită.
Mulți dintre noi gătim în cantități mai mari, pe care le putem consuma timp de câteva zile, însă, fără să știm că unele alimente pot deveni toxice în momentul în care le reîncălzim.
Este important de știut faptul că unele alimente își schimbă compoziția și își pierd proprietățile lor nutritive. Printre acestea se numără următoarele:
Ciupercile
Ciupercile sunt cel mai bune pentru organism atunci când sunt consumate imediat după preparare, iar în cazul în care rămân neconsumate, cel mai bine ar fi să le mâncăm reci. Acest lucru este valabil și în cazul în care au fost preparate supe sau mâncăruri ce conțin ciuperci. Atunci când sunt reîncălzite, ciupercile îsi schimbă compoziția de proteine si implicit gustul. Datorită schimbării acestor compoziții pot să apară o varietate de probleme digestive (balonări, crampe abdominale, diaree), iar beneficiile lor asupra sănătății vor fi practic inexistente.
Carnea de pui
La fel ca ciupercile, carnea reîncălzită își schimbă compoziția proteinelor. Prin urmare, nu este recomandabilă o reîncălzire la temperaturi ridicate, a cărnii de pui care conține mai multe proteine decât carnea roșie. Dacă ești consumator de carne, mai bine o mănânci rece decât să o reîncălzești.
Cartoful
Cartoful este un aliment extrem de nutritiv pe care nu ar trebui să îl reîncălzim pentru că îşi va pierde din proprietăţi, devenind chiar toxic. Mănâncă-l imediat după preparare sau chiar rece - atunci acesta are cel mai mare procent de amidon care îţi va da acel sentiment de saţietate pentru mai mult timp. Dacă va pregătiţi o tocăniţă pentru mai multe zile, scoateţi cartofii atunci când o reîncălziţi. Puteţi să-i mâncaţi separat. Într-o farfurie va puneţi tocăniţă şi în altă cartofii. Mâncaţi concomitent pentru a va bucură în continuare de beneficiile cartofului.
Spanacul
Spanacul este un aliment cu un procent ridicat de nitraţi, care în momentul reîncălzirii se transformă în nitriti. Acestea sunt potenţial cancerigeni pentru corpul uman. Aşadar cel mai indicat ar fi să mâncaţi o mâncare de spanac imediat după ce a fost făcută, pentru a va bucură de beneficiile spanacului.
Sfeclă
În acelaşi fel se procedează şi cu sfeclă. Această conţine nitraţi , iar în momentul în care vor fi reîncălziţi, se vor transfomă în nitriti. Practic noi nu va îndemnăm să nu o mai consumaţi după ce a fost gătită, ci va încurajăm să o consumaţi rece, fără a o reîncălzi.
Ţelina şi Morcovul
Ţelină, una dintre cele mai frecvent utilizate legume la prepararea supelor, trebuie întotdeauna scoasă din supe după ce a fost gatitat, împreună cu morcovii, sau trebuie mâncate proaspăt preparate. De asemenea, aceste două legume conţin nitraţi. Puteţi reîncălzi supă dacă scoateţi din ea ţelină şi morcovii.
Ouă
Ouăle sunt alimentele cu cel mai mare risc în momentul în care sunt reîncălzite, întrucât acestea vor deveni toxice în momentul reîncălzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplică produselor alimentare în cazul în care ouăle sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se referă la felurile de mâncare în care sunt implicate ouă fierte sau prăjite.