Echinocțiul de toamnă: tradiții și obiceiuri de care să ții seama în această zi
De prima zi adevărată de toamnă sunt legate foarte multe tradiţii şi credinţe, multe dintre ele foarte vechi şi încă respectate
De Redactia Observator la 23.09.2015, 12:16Toamna intră pe deplin în drepturi începând cu data de 23 septembrie. La ora 11:20 are loc echinocțiul de toamnă când începe toamna astronomică, iar ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe pământ.
De prima zi adevărată de toamnă sunt legate foarte multe tradiţii şi credinţe, multe dintre ele foarte vechi şi încă respectate. Obiceiuri importante legate tot de echinocţiu sunt concentrate și în jurul Zilei Crucii (14/27 septembrie). La biserică se duc buchete de flori cu care se împodobesc crucea. Se spune că florile și frunzele sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și de dinţi, iar cu crenguţele de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri.
În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.
Din punct de vedere astrologic, este etapa unui nou început. Echinocţiul este un moment al al schimbării. După această dată, accentul va cădea pe interiorizare, viaţa socială se va transforma, uşor, într-o viaţa de interior, aşa cum era şi în vechime, amintind de tradiţiile satului, când accentul se mută de la muncile câmpului pe şezători.
În mitologia greacă, toamna începea odată cu întoarcerea zeiţei Persefona în lumea subpământeană a lui Hades, soţul ei. Începutul toamnei astronomice este considerat ca fiind favorabil unor ritualuri de protecţie, dar şi un moment de reflecţie asupra izbânzilor ori greutăţilor pe care le-au trăit în perioada trecută de la echinocţiul de primăvară.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.