Carnea de porc se transformă într-o delicatesă. Preţurile au crescut cu până la 25%
Carnea de porc se transformă, încet, dar sigur, într-o delicatesă. Din cauza pestei porcine africane preţurile au crescut cu până la 25% doar în ultimele trei luni, potrivit datelor strânse de reporterii Observator din magazine.
De Redactia Observator la 20.07.2019, 16:13Carnea de porc se transformă, încet, dar sigur, într-o delicatesă. Din cauza pestei porcine africane preţurile au crescut cu până la 25% doar în ultimele trei luni, potrivit datelor strânse de reporterii Observator din magazine.
În urmă cu doar trei luni, un kilogram de muşchiuleţ de porc costa 25,99 lei pe kilogram. Trei luni mai târziu, preţul ajunge la 27,99 lei pe kilogram, cu 2 lei mai mult.
Iar lista scumpirilor poate continua lejer şi la cotlet, ceafă sau pulpă, produse care s-au scumpit şi ele cu circa 2 lei pe kilogram în ultimele trei luni.
Petre Daea, ministrul agriculturii: Pe piaţa mondială, oferta s-a redus. China este unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din lume, în condiţiile în care ei au distrus şi au redus efectivele cu peste 200 milioane capete datorită acestui virus, iată şi în Vietnam sunt cu milioanele, şi peste tot, ne afectează.
Scumpirile se resimt şi în cazul produselor procesate. Afaceriştii din industrie spun că plătesc astăzi cu 25% mai mult pe materia primă decât plăteau la începutul anului.
Iar creşterile de preţuri nu se vor opri, spun specialiştii din piaţă.
Sorin Minea, productor mezeluri: Dacă doar materia primă evoluează în acelaşi ritm s-ar putea să asistăm la o majorare de preţ cu cel puţin 10-15%. Un 3-4% este sigur.
Deşi au trecut aproape doi ani de la apariţia primului focar de pestă procină africană în România, virusul este încă prezent în 24 de judeţe.