De Crăciun, sarmalele de curcan şi friptura de bibilică înlocuiesc meniul tradiţional
În anul pestei, românii caută alternative pentru porcul de Crăciun! Mulţi vor pune pe masa festivă sarmale cu carne de curcan sau friptură de bibilică. Şi raţa revine în meniuri, în reţete sofisticate, cu fructe şi vin de Porto, dar şi în preparate tradiţionale.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 21:29În anul pestei, românii caută alternative pentru porcul de Crăciun! Mulţi vor pune pe masa festivă sarmale cu carne de curcan sau friptură de bibilică. Şi raţa revine în meniuri, în reţete sofisticate, cu fructe şi vin de Porto, dar şi în preparate tradiţionale. Pentru că a simţit gustul succesului, un fost medic veterinat a pariat totul pe o fermă bio cu bibilici şi curcani, pe care îi vinde, în prag de sărbători, cu sute de lei bucata.
În gospodăria unui fost medic veterinar din oraşul Ovidiu, cresc o sută de bibilici şi de curcani, hrăniţi doar cu produse tradiţionale.
Pe lângă carne crudă, bărbatul vinde şi produse afumate, preparate după reţete speciale.
Mircea Ovesea: Au o carne mai puţin grasă, mai sănătoasă, au o carne albă care este recomandată pentru consum. La fel de bine pot alege bibilica care este deosebită, are o carne roşie într-adevăr, se aseamănă foarte mult cu carnea de vânat.
Şi reprezintă o alternativă sănătoasă pentru masa de Crăciun, mai ales de când producţia de porc a fost grav afectată de epidemia de pestă africană. Carnea de bibilică, de raţă, de pui sau de curcan se poate folosi chiar şi în preparatele tradiţionale, precum salata de boeuf, piftie sau sarmale.
Şi marile restaurante au prins gustul românilor pentru alimentele mai sărace în grăsimi. Aşa că reinventează meniurile de sărbătoare. În această bucătărie, pieptul de curcan este servit cu sos de smântână şi condimentat cu piper roşu.
Marius Bârzan, bucătar: Pieptul de curcan l-am tras la tigaie, l-am brezat puţin cu puţin unt şi pe-o parte şi pe alta, l-am stins cu coniac şi pe urmă am adăugat sosul. Am făcut un orez din trufe şi legume la grătar.
Clientă: Este mult mai uşor de digerat şi uşor de preparat. Aş încerca să fac acest preparat şi copiilor şi soţului. Mi s-a părut un preparat uşor sofisticat!
O astfel de porţie poate ajunge şi la 80 de lei în restaurant, dar se prepară uşor şi acasă, pentru că un kilogram de curcan se vinde cu 20 de lei kilogramul. Bibilica, de exemplu, este cu 5 lei mai scumpă.