De Crăciun, sarmalele de curcan şi friptura de bibilică înlocuiesc meniul tradiţional
În anul pestei, românii caută alternative pentru porcul de Crăciun! Mulţi vor pune pe masa festivă sarmale cu carne de curcan sau friptură de bibilică. Şi raţa revine în meniuri, în reţete sofisticate, cu fructe şi vin de Porto, dar şi în preparate tradiţionale.
În anul pestei, românii caută alternative pentru porcul de Crăciun! Mulţi vor pune pe masa festivă sarmale cu carne de curcan sau friptură de bibilică. Şi raţa revine în meniuri, în reţete sofisticate, cu fructe şi vin de Porto, dar şi în preparate tradiţionale. Pentru că a simţit gustul succesului, un fost medic veterinat a pariat totul pe o fermă bio cu bibilici şi curcani, pe care îi vinde, în prag de sărbători, cu sute de lei bucata.
În gospodăria unui fost medic veterinar din oraşul Ovidiu, cresc o sută de bibilici şi de curcani, hrăniţi doar cu produse tradiţionale.
Pe lângă carne crudă, bărbatul vinde şi produse afumate, preparate după reţete speciale.
Şi reprezintă o alternativă sănătoasă pentru masa de Crăciun, mai ales de când producţia de porc a fost grav afectată de epidemia de pestă africană. Carnea de bibilică, de raţă, de pui sau de curcan se poate folosi chiar şi în preparatele tradiţionale, precum salata de boeuf, piftie sau sarmale.
Şi marile restaurante au prins gustul românilor pentru alimentele mai sărace în grăsimi. Aşa că reinventează meniurile de sărbătoare. În această bucătărie, pieptul de curcan este servit cu sos de smântână şi condimentat cu piper roşu.
O astfel de porţie poate ajunge şi la 80 de lei în restaurant, dar se prepară uşor şi acasă, pentru că un kilogram de curcan se vinde cu 20 de lei kilogramul. Bibilica, de exemplu, este cu 5 lei mai scumpă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰